Díky novele budeme znát původ zboží

Díky novele budeme znát původ zboží

16.06.2014 ČTK

Senát zřejmě schválí povinnost řetězců oznamovat, odkud mají zboží.

Senát zřejmě schválí zavedení povinnosti obchodních řetězců oznamovat, ze kterých zemí odebírají největší část svého zboží. Novela potravinářského zákona také nově rozšiřuje okruh institucí, které budou hlídat restaurace a další stravovací provozy. Souhlas Senátu získá návrh, podle něhož bude moci Státní zemědělská a potravinářská inspekce reagovat při krizových situacích typu metanolové kauzy.
   
 zbozi   
Novela o potravinách ukládá prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam bude muset ohlásit také ministerstvu zemědělství. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) to již dříve označil za protiústavní. Obchodníci jsou tím podle něj nuceni k tomu, aby prozrazovali svá obchodní tajemství, kam patří i nákupní zdroje.
    Předloha také zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Za porušení kvalitativních požadavků či špatné označení potravin má hrozit až desetimilionový trest místo současných tří milionů korun.
    Novela rovněž rozšiřuje okruh úřadů, které budou kontrolovat stravovací provozy. Restaurace a jídelny by nově měly prověřovat také Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.
    Další návrh má dát inspekci možnost například zakázat užívání prostor osobě, která odmítne vpustit její inspektory do provozu. Nyní může být podnikatel, který kontrolu inspektorům neumožní, opakovaně pokutován. SZPI mu však nemůže zakázat vstup do výrobny či skladu, v němž může vyrábět či přechovávat nebezpečné produkty. Územní inspektoráty SZPI budou smět nově ukládat opatření i mimo svoji územní působnost. Půjde o případy, kdy budou mít podezření, že obchodní řetězec prodával nebezpečnou potravinu v dalších regionech.


Mohlo by vás zajímat

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.