16.09.2020 Jana Čiháková
Naše babičky připravovaly denně teplý oběd i teplou večeři. Dnes odborníci připouštějí, že jedno teplé jídlo stačí. Když sáhnete po kousku kvalitního žitného chleba, namažete jej zdravou pomazánkou a talíř doplníte čerstvou pokrájenou zeleninou, dopřejete si plnohodnotnou večeři i bez vaření.
Máme pro vás hned dva tipy na skvělé pomazánky.
Budete potřebovat:
200 g cizrny nebo plechovka cizrny sterilované, 3 lžíce sezamové pasty Tahini, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 špetka soli, 1 lžíce sójové omáčky
Postup:
Použijete-li suchou cizrnu, je potřeba ji propláchnout a namočit ideálně přes noc (alespoň 12 hodin). Vodu z namočené cizrny slijte a vařte ji v nové vodě asi 60 minut, dokud nezměkne. Správně uvařenou cizrnu poznáte tak, že ji lehce rozmáčknete mezi prsty.
Pokud použijete cizrnu sterilovanou, nasypte ji do mixéru i s trochou nálevu. Přidejte Tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a mixujte, dokud není pomazánka hladká. Dochuťte solí, nebo omáčkou Tamari.
Pomazánka je velice variabilní, a tak ji můžete ochutit třeba římským kmínem, uzenou paprikou, smaženou cibulkou nebo pečenou řepou.
Hummus podávejte s pita chlebem nebo čerstvým kváskovým chlebem a zeleninovým salátem.
Tip 1: chcete-li mít cizrnu krásně měkkou, přidejte do vody na namáčení i vaření asi 1/2 lžičky jedlé sody
Budete potřebovat:
200 g červené čočky, 5 lžic olivového oleje, 1 ks cibule, 1 ks mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 špetka curry, 600 ml vody, 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání restujte pár minut.
Poté přidejte utřený česnek, lehce osolte a ochuťte curry kořením. Ke směsi přidejte okapanou červenou čočku, zalijte vroucí vodou a přiklopte pokličkou.
Vařte na mírném plameni 20 minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka být měkká a získat tak kašovitou konzistenci i bez mixování.
Dochuťte solí, citronovou šťávou, lžící olivového oleje a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla.
Tip: pomazánku lze namísto curry kořením dochutit čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem a jiným kořením dle fantazie a chuti
Zdroj receptů Probio
06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.