DALŠÍ NÁRŮST CEN PEČIVA NEHROZÍ, UKLIDŇUJÍ PEKAŘI

DALŠÍ NÁRŮST CEN PEČIVA NEHROZÍ, UKLIDŇUJÍ PEKAŘI

14.02.2023 Jana Čiháková

V loňském roce došlo v důsledku extrémního vzestupu cen energií, pohonných hmot a vstupních surovin k razantnímu nárůstu ceny pečiva, jaký Česká republika v minulých letech nezažila. I přes promítnutí této skutečnosti do ceny výrobků v loňském roce muselo svůj provoz ukončit několik desítek převážně malých rodinných pekáren.

Minulý rok se cena pečiva oproti roku 2021 zvýšila téměř o 50 %, jak vyplývá ze statistik Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Cena konzumního chleba se tak v prosinci 2022 dostala na úroveň téměř 40 Kč za kilogram. Pekaři byli nuceni reagovat nejen na růst ceny vstupních surovin, ale také na enormní nárůst cen energií, hlavně plynu, na který je odkázán provoz většiny tuzemských pekáren.

DALŠÍ ROK BEZ PŘIRÁŽKY

„Dle našich předpokladů by v letošním roce již nemělo docházet ke skokovému zdražování pečiva, tak jako tomu bylo v roce 2022. Růst cen očekáváme v řádu jednotek procent. Vše bude záviset na vývoji cen vstupních surovin a energií a pohonných hmot, který už by však dle predikcí neměl být tak razantní, jako tomu bylo v minulém roce. Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Loňský rok byl kvůli válce na Ukrajině pro náš obor velmi turbulentní. Došlo k několikanásobnému zdražení energií, a pekaři byli nuceni promítnout náklady do cen výrobků. Bohužel několik převážně malých rodinných pekáren muselo svůj provoz ukončit, protože jejich výrobky se staly pro mnoho zákazníků cenově nedostupnými a jejich nákup omezili. I přes krach těchto pekáren zůstává Česká republika v produkci pečiva soběstačná.“

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.


Mohlo by vás zajímat

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.