CO OVLIVŇUJE NUTRIČNÍ PŘÍNOS MOUKY? JEN OBILÍ TO NENÍ

CO OVLIVŇUJE NUTRIČNÍ PŘÍNOS MOUKY? JEN OBILÍ TO NENÍ

08.02.2024 Jana Čiháková

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

Sklizené obilí je poté, co dorazí do mlýna, odesláno do laboratoře, kde je pečlivě analyzováno. Jsou hodnoceny obsah nečistot, příměsí a škůdců, ale také fyzikálně-chemické parametry, jako například vlhkost nebo obsah dusíkatých látek.

„Kromě toho jsou kontrolovány i senzorické vlastnosti zrna, včetně jeho vzhledu a aroma. Kvalitní surovina je základem pro výrobu kvalitní mouky, a proto je každá šarže obilí podrobena přísné kontrole jakosti. Pokud zrno nevyhovuje požadovaným kvalitativním parametrům, nebo pokud obsahuje škůdce, není do mlýna přijato,“ vysvětluje Daniel Perner, mlynář a majitel mlýnu Perner. Pokud však obilná směs splňuje všechny požadavky na kvalitu, je uskladněna v silech a připravena na další zpracování.

Prvním krokem je očištění obilných zrn od nečistot, které mohou ovlivnit chuť mouky. Poté se zrna rozdrtí pomocí kamenů nebo válců, které oddělují vnější slupku a klíček od vnitřního jádra. Následně se jádro zrn dále mele na jemnější mouku, která může být různých druhů - hladká, hrubá nebo polohrubá. Různé druhy mouky mají různé vlastnosti a jsou vhodné pro různé druhy pečení.

MLETÍ A NUTRIČNÍ HODNOTY

Proces mletí má vliv na obsah bílkovin, vlákniny a dalších živin v mouce."Je důležité, aby si lidé uvědomili, že kvalita mouky a její nutriční hodnoty závisí na procesu mletí," říká Daniel Perner, mlynář a majitel Mlýnu Perner. "Pokud si chcete být jisti, že vaše mouka je nejvyšší kvality, doporučujeme si vybrat mouku od prověřených výrobců, kteří dbají na kvalitu svých produktů," dodává.

„Mletí celozrnné hladké mouky Pernerka je specifické tím, že využívá moderní technologie a procesy mletí, které zachovávají vysokou kvalitu a vlastnosti celozrnné mouky. Tato mouka je vyrobena z celého zrna, což znamená, že obsahuje všechny části obilného zrna - klíček, slupku a endosperm. To zajišťuje, že obsahuje více vlákniny a živin než jiné druhy mouky,“ vysvětluje Daniel Perner.

Mletí celozrnné hladké mouky Pernerka probíhá v moderních válcových mlýnech, které umožňují mletí s vysokou přesností a kontrolou nad finální jemností.

„Důležité je také zmínit, že částice zrn jsou vystavené nižším teplotám nežli u standardní technologie. Díky jemnější granulaci mouky má pak celozrnná hladká mouka Pernerka nižší glykemický index a také hodnotnější nutriční vlastnosti, lepší vaznost vody a lepší pečicí vlastnosti,“ uvádí Daniel Perner.

 


Mohlo by vás zajímat

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 | Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.