CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 Jana Čiháková

Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton vás zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.

„Nemám rád stereotypy a ustálené cesty. Volím vždy tu nevyšlapanou stezku,“ s vášní vysvětluje šéfkuchař podniku Tomáš Kohút, jehož srdce bije pro technologie a inovace. „Vytvořit jídlo, jehož základem je tvorba umělé inteligence, tak bylo jen otázkou času,“ vzpomíná s úsměvem na minulé měsíce, kdy začal komunikovat s umělou inteligencí. Po mnoha hodinách konzultací pak v kuchyni vykouzlil pokrm, který vymyslela právě AI.

ČESKÁ TRIKOLÓRA NIC NEZKAZÍ

S trochu nadsázky můžeme říct, že jde o steak v českých národních barvách, s lehce nasládlou omáčkou, odrážející bohatství naší kuchyně. K tomu jako přílohu umělá inteligence navrhla pečenou červenou řepu a omáčku z karamelizovaného křenu. Originální, odvážné a naprosto unikátní. Tak uvidíme, jak se trefila.

Jarní menu restaurace Triton pak přináší další lahůdky. „Tortellini z kopřivy“ uchvátí hlavně vegetariány, a to nejen svou harmonickou kombinací chutí, ale také omáčkou, která ve vás zanechá úžasný dojem. A co nového připravil šéfcukrář Marc Le Breton? Jeho dezert s názvem Čokoláda se skládá ze 70 % čokolády, lískových oříšků z Piemontu, lékořice a černého česneku. „Pokud jste náchylní k závislosti, na tomto dezertu ji rozproudíte rychlostí blesku,“ prozrazuje šéfkuchař Tomáš Kohút. Tak neváhejte a pusťte se do gastronomické jízdy plné emocí a nečekaných objevů.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.