CHCETE POMOCI S HUBNUTÍM? POZOR NA SAMOZVANÉ ODBORNÍKY

CHCETE POMOCI S HUBNUTÍM? POZOR NA SAMOZVANÉ ODBORNÍKY

01.12.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

Pokud vaše snahy o zdravější jídelníček vždy vyšumí do prázdna, nebo netušíte, kde sami začít, máte v dnešní době celou řadu možností, kam se obrátit s prosbou o pomoc. Dobře si však rozmyslete, za kým budou mířit vaše kroky. Mezi skutečnými odborníky a samozvanými experty je obrovský rozdíl. V tom lepším případě může přijít k úhoně jen vaše konto, v tom horší i vaše zdraví.

Vzhledem k tomu, že jíme všichni, nabývá mnoho lidí pocitu, že jídlu rozumí a má kompetence o něm předávat cenné rady dál. Tím spíše, pokud pracuje třeba v oboru fitness. Jenže chyba lávky. Takový člověk vám může sice pomoci se správným cvičením, ale znalost pohybového aparátu z něj automaticky experta na výživu nedělá. Ani samotný fakt, že má někdo osobní zkušenost s nějakou dietou jej nepasuje do role odborníka, jež by měl rozdávat rady ohledně výživy. Dokonce ani pravidelné samostudium ve formě článků na internetu či od jiných zapálených nadšenců odbornost nijak nezajišťuje.

TERAPEUT VS. PORADCE

Nesprávná výživa může negativně ovlivnit a v krajních případech i nevratně poškodit zdraví. Proto je tématem, ke kterému by se měli vyjadřovat výhradně odborníci, kteří mají tento obor vystudovaný. Legislativa definuje status nutričního terapeuta a dietologa. Nutriční terapeut vystudoval vysokou nebo vyšší odbornou školu tohoto zaměření, jde o nelékařského zdravotnického pracovníka. Nutriční terapeuti či specialisté často pracují v nemocnicích či jiných zdravotnických zařízeních. Mají ale i své soukromé poradny, kam se k nim lze objednat na konzultaci. Nutriční poradci mají, stejně jako lékaři, trestní odpovědnost, pokud pracují ve zdravotnickém zařízení. V případě, že poradenství probíhá v soukromém zařízení, žádnou trestní odpovědnost nenesou. Dietolog je lékař, pomáhá pacientům se zdravotními problémy, spojenými například s celiakií či Crohnovou chorobou, ale i nezdravým stylem života.

Všechny ostatní názvy jako výživový poradce či kouč nijak specifikovány nejsou. Výživové poradenství je volnou živností, která není podmíněna žádným typem vzdělání, teoreticky se jím tak může stát kdokoli, kdo si zřídí živnostenské oprávnění. Poradce má zpravidla absolvovaný kurz výživového poradenství, podmínky toho akreditovaného jsou od října loňského roku přísnější. Existuje Aliance výživových poradců, jejíž členi jsou vázáni Kodexem výživového poradce. Usilují o legislativní změnu, díky níž by i status výživového poradce měl svou podrobnou definici a stal se živností vázanou.

SPRÁVNÝ VÝBĚR

Pokud se někomu hodláte svěřit se svými starostmi ohledně výživy či zkonzultovat konkrétní problém, měl by to být člověk na svém místě. Ideální je samozřejmě osobní zkušenost někoho, komu sami věříte. Jestliže nikoho takového nemáte, pusťte se do pátrání sami. Pokud má daný člověk vzdělání v oboru, nebo je absolventem akreditovaného kurzu, bude to jedna z prvních informací, na niž na jeho webových stránkách narazíte. Dobrým vodítkem jsou i recenze klientů, i z těch negativních můžete vysledovat, jakým způsobem na ně odborník reaguje. Jednoznačnou stopkou by měly být na první pohled neuměle přeložené recenze nebo ukradené fotografie ze zahraničních stránek. Řada poradců pracuje jen online a je jen na vašem zvážení, zda tuto formu komunikace považujete za dostatečnou.

UNIVERZÁLNÍ JÍDELNÍČEK

Seriózní poradce by měl klienta vždy seznámit s tím, jak bude poradenství probíhat a jaké při něm může očekávat výstupy. Měl by mít snahu zjistit od klienta co nejvíce informací – pohlaví, výška, váha a vysněný cíl rozhodně nestačí. Výsledkem by byl pouze vzorový jídelníček, který s individuálními potřebami nemusí vůbec souznít. Je třeba znát i motivaci, zdravotní stav, dřívější vyzkoušené diety, detailní záznam jídelníčku, stravovací návyky a pitný režim, uspořádání režimu v domácnosti i pracovního procesu, neoblíbené potraviny, pohybovou aktivitu. Součástí úvodní konzultace bývá analýza pomocí bioimpendančního přístroje, který změří podíl tuku a svaloviny v těle. Přístrojová diagnostika je užitečným nástrojem, ovšem i jejich kvalita bývá rozdílná. Získané výsledky jsou navíc jen prvním krokem, neméně důležitým je také jejich správné vyhodnocení.

Pokud tedy víte, že od poradce dostanete jen „šuplíkový“ jídelníček, peníze mu určitě nedávejte. Může se zdát, takové praktiky jsou velmi ojedinělé, ale opak je pravdou, jak ukazuje příklad FitNut akademie, kde zakoupili řadu jídelníčků od výživových poradců, kteří své služby nabízejí na internetu. Výsledky byly velmi rozdílné – zatímco někde si dali na vypracování jídelníčku záležet a vycházel z dotazníku a další konzultace, jinde jídelníček vůbec nezohledňoval přání a návyky klienta a v jednom případě dokonce přišel obratem a jediné, co k tomu stačilo, bylo uhrazení faktury. Jako by fakturační údaje byly jediné relevantní informace, které jsou k vypracování individuálního redukčního jídelníčku potřeba. Dobrá zpráva je, že jde o službu jako jakoukoli jinou a je možné ji reklamovat, pokud výsledek neodpovídá prezentaci a zaplacené částce. Pokud nebudete s výsledkem reklamace spokojeni, obraťte se na Českou obchodní inspekci.


Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.