Certifikáty snadno a rychle

Certifikáty snadno a rychle

29.04.2013 Redakce

V prodejnách potravin se setkáváme se spoustou značek původu, kvality a jiných certifikátů. Málokdo se v nich vyzná. Abyste věděli, co různá loga znamenají, přečtěte si jednoduchý přehled značek, se kterými se můžete setkat.

Více než 50 % produktů ve Sklizeno nese nějakou ze značek i přesto, že si Sklizeno vybírá dodavatele podle kvality a původu potraviny a nikoliv podle certifikace. "To svědčí o tom, že certifikace jsou dobrým ukazatelem, podle kterého se orientovat, pokud hledáte kvalitní potravinu například v konvenční maloobchodní síti a že mají svůj význam," vysvětluje David Kukla, zakladatel sítě prodejen Sklizeno. Pokud má potravina speciální značku, můžete se navíc spolehnout na to, že její výroba je pravidelně kontrolována.

Přehled značek, na které můžete narazit:

 

logo1 logo2

Mezi nejčastější označení patří Bio - zelenobílý půlkruh a jemu paralelní lístek z EU. Obě tato označení jsou povinná pro potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Půlkruh je kontrolovaný ČR, lístek Evropskou unií, potraviny však mohou pocházet i z jiných oblastí mimo EU. Značky zaručují primárně způsob produkce a bio kvalitu, nikoliv původ.

Zárukou původu se mohou chlubit potraviny s kulatým označením EU.

Nejvýše v hierarchii stojí Chráněné označení původu (PDO). Výroba musí probíhat cele v označeném území. Tedy včetně produkce surovin. V ČR ji má 6 produktů, například Pohořelický kapr nebo Žatecký chmel. Je to ekvivalent dosud používaných evropských apelačních značek, např AOC nebo DOC.

logo4

Chráněné zeměpisné označení (PGI) patří produktům se vztahem k určitému místu, přičemž alespoň jeden proces výroby se odehrává v regionu. Časté tedy je, že suroviny pocházejí třeba z úplně jiné části Evropy, nicméně finální zpracováni musí proběhnout v dané oblasti. Českým zástupcem ze sortimentu Sklizeno je například Hořická trubička.

logo3

Poslední a nejspecifičtější z této řady je Zaručená tradiční receptura. Ta se používá jen pro ty nejvybranější produkty s doloženou tradicí 25 let, například tradiční Špekáček od firmy Steinhauser.

logo5

regio

Každá Regionální potravina musí projít soutěží, kde se hodnotí jak její původ, tak kvalitativní charakteristika – musí být výjimečná. Je u ní zaručena výroba v regionu a z místních surovin. Proto se jedná o poctivé a kvalitní výrobky.

logo6

Mezi nejznámější značky v ČR patří také Klasa. Sdružuje české potraviny. Kontroluje recepturu a dodržování postupů, ale významněji neomezuje výběr surovin. Podmínky pro udělení značky Klasa tak splňuje mnoho potravin a ne všechny jsou nutně českého původu nebo výjimečné kvality.

logo7

Logo Krkonoš zde zastupuje sérii značek originálních produktů. Jedná se o vybrané zboží z určitého regionu – musí se tam vyrábět, nepoškozovat tím životní prostředí, být kvalitní a jedinečné. V prodejnách Sklizeno si tak můžete například koupit sýr z Brníčka a pak si na něm pochutnat s vědomím, že podporujete právě region Jeseníky.

logo7 

Mezi certifikáty se zaručením původu je Potravinářskou komorou ČR kontrolovaná značka Český výrobek. Potraviny s tímto označením jsou vyrobeny v ČRa z českých surovin. Slušnou garancí jsou i poplatky za užívání tohoto loga.

logo8

Na značku s nápisem Český výrobek můžete narazit však hned ještě ve dvou jiných podobách. Tato zastupuje nadační fond na podporu českých výrobců.

logo9

Ta druhá pak usiluje především o propagaci českých výrobců. Tato značka se také snaží o přísnější pravidla- výroba musí probíhat v ČR. Nestačí, aby se zde výrobce pouze zaregistroval.

logo10

Žádná nezdravá barviva, aromata, konzervanty, zvýrazňovače chuti, regulátory, stabilizátory ani modifikované škroby neobsahují potraviny označené CEFF. Tuto iniciativu, snažící se snížit konzumaci škodlivých „éček“, podporuje také Sklizeno.

           

V tomto seznamu lze najít nejběžnější a nejdůležitější certifikace kvality a původu. Vždy je však nejlepší dát na zdravý rozum. Důležité je, aby jídlo bylo kvalitní, pokud možno českého původu a aby vám chutnalo. A to dodržuje i Sklizeno: „Nevybíráme do Sklizeno podle certifikací, ale podle toho, jak nám potravina chutná, zda se můžeme spolehnout na její původ, kvalitu a složení, to je pro nás důležitější než certifikace," uzavírá téma certifikací David Kukla.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.