ČERNÉ PALÍRNY JAKO MOŽNÁ HROZBA DALŠÍCH LET: DAŇ NA VINĚ

ČERNÉ PALÍRNY JAKO MOŽNÁ HROZBA DALŠÍCH LET: DAŇ NA VINĚ

11.05.2023 Jana Čiháková

Spotřební daň na lihoviny podle plánu vlády příští rok stoupne o zhruba 32 korun na litr etanolu, což je o růst o deset procent ze současné sazby 322,50 Kč na litr. V následujících letech až do roku 2028 by měla růst o pět procent ročně. ČTK to sdělila Unie výrobců a dovozců lihovin.

Zvýšení spotřební daně je součástí vládního balíčku na konsolidaci veřejných financí, který má snížit schodek rozpočtu. Podle unie to více peněz do rozpočtu nepřinese. Podle Unie destilatérů, která sdružuje hlavně menší lihovarníky, to povede k rozvoji už rozsáhlého černého trhu.

Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník uvedl, že návrh vlády považuje za nahrávání některým zájmovým skupinám. Vláda se totiž rozhodla ve svém návrhu ponechat nulovou sazbu na takzvaná tichá vína. Zároveň chce zvednout DPH z točeného piva z deseti na 21 procent. "V minulosti každé zvýšení spotřební daně na lihoviny s sebou přineslo dlouhodobé snížení celkového inkasa v nadcházejících letech," uvedl.

Balíček opatření, které mají mít pozitivní vliv na rozpočet ve výši téměř 150 miliard, dnes představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s dalšími členy vlády. Do rozpočtu má přinést 69,2 miliardy Kč právě růstem spotřebních daní z tabáku, hazardních her a lihovin. Spotřební daň z lihovin má podle představ vlády přinést příští a přespříští rok 1,1 miliardy navíc.

JEN TŘETINA

Unie už dříve uvedla, že daň loni do státního rozpočtu přinesla 14,3 miliardy Kč, z toho 64 procent je daň vybraná právě z lihovin, ze kterých stát vybral 9,2 miliardy Kč. Unie poukazuje na to, že lihoviny se podílí na celkové spotřebě alkoholu pouze z třetiny a jsou ve srovnání s pivem zatíženy spotřební daní v trojnásobné míře.

Podle Darebníka povede návrh vlády k přechodu spotřeby k nezdaněnému vínu a výsledkem bude nižší příjem státního rozpočtu. Tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald rovněž upozornil na to, že lidé se přesunou ke konzumaci vína, a na spotřební dani se vybere naopak méně.

Upozorňuje také na to, že to povede k rozvoji černého trhu a dramaticky zasáhne celé odvětví. "Odhadujeme, že polovina z 500 pěstitelských pálenic na území ČR bude vážně řešit ukončení činnosti. Stejné úvahy povedou bezesporu i malé řemeslné lihovary. Je to facka poctivému výrobci, přičemž černého paliče vláda vlastně plácá po ramenou," dodal.


Mohlo by vás zajímat

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

JACÍ JSOU ČEŠI "PIZZAŘI"? NEOTŘELÉ KOMBINACE, SPECIFICKÉ CHUTĚ

24.07.2024 | Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože v žebříčku našich nejoblíbenějších jídel stále drží prim česká klasika – svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo, tak mezi nejprodávanější jídla v restauracích pizza bezesporu patří. A získává si další příznivce, zejména u mladší generace, protože je často volbou občerstvení pro neformální setkání s přáteli nebo při sledování filmu a sportovních událostí. Přestože klasické italské receptury jsou stále populární, podle společnosti Objednáme si český trh vyvinul své vlastní preference a chutě.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.