Celníci zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí z USA

Celníci zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí z USA

17.12.2012 ČTK

Celníci ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí původem z USA. Laboratorní analýzy u nich odhalily výrazné překročení povolené hranice aflatoxinu.

V několika případech byly hodnoty i třikrát vyšší, informovala ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.Zboží, které dopravil dovozce v kontejneru z Hamburku, je v současné době uskladněno pod celním dohledem. Jeho hodnota je dva miliony korun. "Příslušný celní úřad na základě výsledků testů nepropustí toto zboží do volného oběhu," uvedla mluvčí. Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, které se obecně považují za velmi silné karcinogeny.


Mohlo by vás zajímat

Nejvíc problémové jsou čokolády, ovoce a medy

27.02.2014 | SZPI uskutečnila v roce 2013 celkem 35 686 plnohodnotných kontrol.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce zakázala tunu nevyhovujících potravin z Vietnamu

03.02.2014 | Zkvašené ovocné pomazánky s plísní a larvami hmyzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.