Bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než maso kuřecí

Bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než maso kuřecí

30.06.2010 Zdroj: ČTK

Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) přišli na to, že bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než v české kuchyni častěji využívané maso kuřecí.

Odborníci na výživu a dietetiku hospodářských zvířat porovnávali intenzivně vykrmované kuřata bažanta obecného s brojlerovými kuřaty. V laboratoři testovali prsní a stehenní svalovinu. Při analýze sledovali nutriční ukazatele důležité pro výživu člověka, tedy obsah hrubého proteinu, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku.
    "Bylo dokázáno, že existuje výrazný rozdíl jak v obsahu organických, tak i anorganických látek. Bažantí svalovina slepiček obsahuje o 5,16 procenta více hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U kohoutků je to o 7,95 procenta více," řekla Straková.
    Bažantí maso je navíc mnohem méně tučné než maso kuřecí, a to až o 55 procent. Z výzkumu dále vyplynulo, že prsní svalovina je nutričně kvalitnější než svalovina stehenní.


Mohlo by vás zajímat

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 | Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

JACÍ JSOU ČEŠI "PIZZAŘI"? NEOTŘELÉ KOMBINACE, SPECIFICKÉ CHUTĚ

24.07.2024 | Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože v žebříčku našich nejoblíbenějších jídel stále drží prim česká klasika – svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo, tak mezi nejprodávanější jídla v restauracích pizza bezesporu patří. A získává si další příznivce, zejména u mladší generace, protože je často volbou občerstvení pro neformální setkání s přáteli nebo při sledování filmu a sportovních událostí. Přestože klasické italské receptury jsou stále populární, podle společnosti Objednáme si český trh vyvinul své vlastní preference a chutě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.