ZDANĚNÍ TICHÉHO VÍNA: PODLE CHLADA NESMYSL, CO NEPŘINESE KÝŽENÝ ZISK

ZDANĚNÍ TICHÉHO VÍNA: PODLE CHLADA NESMYSL, CO NEPŘINESE KÝŽENÝ ZISK

29.02.2024 Jana Čiháková

Shoda na případném zdanění tichého vína podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) v současné době nepanuje. Pracovní skupina, která se dnes tímto tématem znovu zabývala, předloží předsedům koaličních stran a ministerstvu financí několik návrhů k posouzení, řekl ministr na tiskové konferenci.

Patří k nim podle něj už dříve diskutovaná minimální cena za jednotku ethanolu v alkoholických nápojích nebo varianty sazby 23,40 koruny na litr, která nyní platí pro šumivá vína. Pracovní skupina k tichému vínu se dnes podle Výborného sešla naposledy.

"Jednání proběhla, nedošli jsme ale k finálnímu jednotnému závěru. Pracovní skupina dnešním dnem končí své působení a další kroky musí být připraveny ze strany správce daně, čili ministerstva financí, a musí být o nich rozhodnuto na politické úrovni, nikoliv na úrovni ministerstva zemědělství," uvedl Výborný.

Sazba 23,40 koruny na litr je podle Výborného navržena ve čtyřech variantách, a to jako čtvrtina, polovina a tři čtvrtiny této částky a jako celá tato částka. Prezident Svazu vinařů Martin Chlad ale dnes novinářům řekl, že tento způsob danění tichého vína považuje za nesmyslný a nesouhlasí s názorem ministerstva financí, že by si v případě sazby 23,40 koruny na litr státní rozpočet polepšil o čtyři miliardy korun ročně. "My to považujeme za nenaplněné číslo ty čtyři miliardy, a tím pádem v dalších nižších sazbách nevidíme rentabilitu, protože stát by za tu agendu doplácel víc, než by vybral," řekl.

Svaz vinařů dnes opět představil návrh, který by místo spotřební daně zavedl minimální cenu za jednotku ethanolu ve všech alkoholických nápojích. Ministerstvo financí ale už dříve uvedlo, že podle něj tento návrh neumožňuje regulovat ceny za účelem ochrany veřejného zdraví, což by přitom bylo hlavním důvodem zdanění. Ministerstvo také upozornilo na riziko diskriminačního přístupu vůči jiným alkoholickým nápojům.

O možnosti zavést v Česku spotřební daň na takzvané tiché víno se hovořilo opakovaně, ale vždy to vyvolalo silný odpor domácích vinařů. Stejně tomu bylo i loni na jaře, kdy zdanění tichého vína doporučila vládě jako jednu z možností pro zlepšení stavu veřejných financí Národní ekonomická rada vlády (NERV). Loni v květnu vláda oznámila, že daň na tichá vína v plánu na ozdravení veřejných financí zavádět nechce.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.