ZBYTKY V KUCHYNI? RECEPTY, PŘI KTERÝCH JE UŽIJETE

ZBYTKY V KUCHYNI? RECEPTY, PŘI KTERÝCH JE UŽIJETE

17.02.2022 Jana Čiháková

Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!

 Slupky z jablek nebo kořenové zeleniny často končí v kompostu, i když nabízejí široké možnosti využití. Z ovocných slupek od jablek či hrušek můžete vyluhováním vyrobit čaj, výbornou domácí limonádu nebo ovocný ocet. Zeleninové vám zase poslouží jako skvělý základ pro domácí vývar bez přídavku zbytečných „éček“. A jestli si občas rádi zamlsáte, zkuste to zdravěji a vyrobte si vlastní chipsy. Zeleninové slupky smíchejte s olejem, solí a kořením dle chuti a upečte je v troubě.

„Ovocné i zeleninové slupky jsou plné vitamínů, ovšem musíme dávat pozor na to, jaké ovoce kupujeme. Ideální je lokální produkce, jablka od místního zemědělce nebo nejlépe z ekologické produkce, kde si můžeme být jisti, že slupky nebudou obsahovat zbytky pesticidů,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

VÝTEČNÉ ODKROJKY 

Vyhazujete okrojené listy a košťály z brokolice nebo květáku? Ochuzujete se o velkou dávku vitamÍnu C, B, draslíku a hořčíku. Zkuste košťál nakrájet na nudličky, které můžete přikusovat s dipem jako zdravou svačinku – když nakrájíte více druhů zeleniny, bude určitě chutnat i dětem. Zbytky brokolice a květáku skvěle poslouží také k zahuštění polévek a omáček, případně je můžete zmrazit, a až jich bude větší množství, využít je do domácího zeleninového vývaru.

BYLINKY NA MNOHO ZPŮSOBŮ

Co s bylinkami, které už nepotřebujete? Okrájené stonky nevyhazujte – využijte je třeba k dochucení masových pokrmů, do nádivek či omáček. Vyrobit si můžete také výbornou domácí bylinkovou sůl. Stačí zbylé stonky rozmixovat v robotu se solí a naplnit menší skleničky. Sůl působí jako konzervant, díky kterému vám směs vydrží v ledničce i několik měsíců. 

ANI KUS OVOCE NAZMAR

Při nákupu se špatně odhaduje, kolik ovoce doma sníme. A právě nevyužité nebo lehce otlučené ovoce pak končí v koši nejčastěji. Ze zbytků si přitom můžete udělat třeba domácí kompot, kde využijete přebytečné hrušky i jablka, která už se jinam nehodí. Rozvařené kousky ovoce skvěle ozdobí také snídaňovou kaši.

Nejjednodušší cestou, jak efektivně zužitkovat zbytky ovoce a zeleniny, jsou smoothie a šťávy. Pokud se rozhodnete pro odšťavnění, můžete pevné zbytky z přístroje v podobě dužniny zpracovat do salátů, polévek, přidat do ranního müsli nebo raw tyčinek, které se hodí jako zdravá svačinka. Jestliže preferujete vydatné smoothie, nebojte se vyzkoušet různé kombinace ovoce a zbytků zeleniny.

PŘÍRODNÍ ÚKLID

Přebytečné ovoce nevyužijete jen k jídlu. Zbylá polovina citronu osvěží vaši ledničku a zlikviduje nepříjemné pachy, poslouží ale i k přírodnímu čištění skvrn. Banánové slupky zase můžete usušit a použít k účinnému hnojení pokojových rostlin. Tipů, jak eliminovat množství odpadu, je mnoho, a začít se dá po drobných krůčcích. Pomocníkem proti plýtvání mohou být i různé vychytávky k ukládání potravin. „Trendem jsou například obaly z včelího vosku, které pomohou udržet ovoce, zeleninu, ale i pečivo mnohem déle čerstvé. Rozkrojenou zeleninu tak nemusíme už po pár dnech vyhazovat a chleba nám nezplesniví, a tím výrazně omezíme zbytečné vyhazování jídla,“ doplňuje Neuman.


Mohlo by vás zajímat

JACÍ JSOU ČEŠI "PIZZAŘI"? NEOTŘELÉ KOMBINACE, SPECIFICKÉ CHUTĚ

24.07.2024 | Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože v žebříčku našich nejoblíbenějších jídel stále drží prim česká klasika – svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo, tak mezi nejprodávanější jídla v restauracích pizza bezesporu patří. A získává si další příznivce, zejména u mladší generace, protože je často volbou občerstvení pro neformální setkání s přáteli nebo při sledování filmu a sportovních událostí. Přestože klasické italské receptury jsou stále populární, podle společnosti Objednáme si český trh vyvinul své vlastní preference a chutě.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.