VÍNA Z MIKULOVA OSLOVILA BERLÍN: ZLATÉ MEDAILE JEDOU DOMŮ

VÍNA Z MIKULOVA OSLOVILA BERLÍN: ZLATÉ MEDAILE JEDOU DOMŮ

21.03.2023 Jana Čiháková

Vinařství Miroslav Volařík z Mikulova získalo na první soutěži seriálu Zlatá liga, kterou byla Berliner Wine Trophy, velkou zlatou medaili za Pálavu, výběr z cibéb 2021. Další tři vína stejného vinařství získala zlatou medaili.

Těch vinaři z Česka získali v Berlíně 23. Informoval o tom v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích v zahraničí finančně podporuje. Loni přivezli vinaři ze stejné soutěže dvě velké zlaté a 22 zlatých.

Kromě Vinařství Volařík uspěla v zimním kole také Vinařství Krist z Milotic, které získalo pět zlatých medailí, a vinařství Bohemia Sekt, Rodinné vinařství Vican a Chateau Bzenec se třemi zlatými medailemi.

Berliner Wine Trophy, která se letos konala po šestadvacáté, je součástí seriálu Zlaté ligy, kterou kromě ledního a zimního běhu berlínské soutěže tvoří ještě Asia Wine Trophy a Portugal Wine Trophy. Vítězem ligy se stane ten, kdo na všech čtyřech soutěžích získá v součtu nejvíce medailí.

Do letošního ročníku zimního běhu Berliner Wine Trophy vinaři přihlásili 8300 vín z téměř 30 zemí, vinaři z Česka do soutěže poslali 71 vzorků. Vína hodnotilo podle pravidel Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) a Mezinárodní unie enologů (UIOE) a pod notářským dohledem 230 porotců.

Soutěž dodržuje pravidlo, že medailové ocenění smí získat maximálně 30 procent přihlášených vín. "Bohužel to znamená, že 70 procent vín zůstane bez ocenění, navzdory tomu, že jejich bodový zisk by jim podle stobodového schématu za jiných okolností zajistil přinejmenším stříbrnou medaili. Zlatých a stříbrných medailí ,pod čarouʼ utrpěli naši vinaři letos na čtyři desítky," upozornil Luboš Bárta za iniciativu Winesupportter.com, která organizovala společnou účast vín z Česka.


Mohlo by vás zajímat

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 | Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.