Včely v Praze

Včely v Praze

21.08.2013 ČTK

Pražská výstava o medu nabídne fotky, videa i ochutnávku.

Informační plakáty, fotky i ochutnávku různých druhů medu nabídne výstava Včely v Praze, kterou 20. srpna zahájí Galerie 1 ve Štěpánské ulici. Návštěvníci budou moci zhlédnout fotografie Veroniky Souralové, modely včelích společenství, videa i přednášky. Jedním z organizátorů akce je zájmový kroužek Vyšehradští včelaříci, který dnes ukázku z výstavy představil v prostorách Jedličkova ústavu.
    Výstava s dovětkem "Bez medu to nejde", jež potrvá do 13. září, mimo jiné představí různé druhy medu, kterého se v Česku každý rok spotřebuje asi tři čtvrtě kilogramu na osobu. Zhruba čtvrtina české produkce medu, která se pohybuje kolem sedmi až osmi tisíc tun, se vyváží. "Naprostá většina českého medu končí u německých spotřebitelů," řekl ČTK předseda Českého svazu včelařů Václav Švamberk.

med


    Dodal, že větší poptávka je po nektarovém medu světlejší barvy, což souvisí i s jeho nižší cenou. Med medovicový, nesprávně označovaný jako lesní, je vzhledem k menší produkci dražší. Nektarový med obsahuje více cukru, vitaminů a bílkovin, je vzhledem k lepší stravitelnosti vhodný pro děti. Medovicový med, který je bohatší na minerály a stopové prvky, ocení lidé s infekčním onemocněním.
    V Praze je nyní 15 oborových organizací, které sdružují kolem 385 včelařů. Ti provozují zhruba 3000 včelstev, která jsou i v pražských lesích, například v okolí Ďáblic nebo Kunratic. Včelařské řemeslo se pražské děti učí poznávat prostřednictvím čtyř kroužků, tři z nich pomohli založit Vyšehradští včelaříci. První pražský kroužek mladých včelařů, který vznikl v roce 2009, vosk a med z vlastních úlů poskytuje chráněným dílnám Jedličkova ústavu.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Festival Dny Jeruzaléma v Praze

10.06.2014 | Náplavka se na tři dny promění v místo s atmosférou jeruzalémských trhů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.