recepty  

Vaříme s Davidem Suchařípou

Vaříme s Davidem Suchařípou

13.01.2014 Jaroslav Panenka

Frgále a špagety herce Davida Suchařípy.

Hruškové frgále

 frgal

Doba přípravy: 2 hodiny, na 2 koláče

 Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 60 g másla, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 ml mléka, 1/2 balíčku droždí, špetka soli, 2 lžíce rumu, 4 lžíce másla na rozpuštění, 1/4 kg sušených hrušek, 1 vanilkový cukr, špetka badyánu, špetka skořice, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce smetany, na drobenku: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky

Postup: Do vlažného mléka přidáme droždí, lžičku cukru a v teple necháme vzejít kvásek. Zbylý cukr utřeme s máslem a žloutky, směs poté přidáme do kvásku spolu se zbytkem mléka. Promícháme s přisypanou moukou a solí a těsto důkladně vypracujeme a necháme ho, přikryté utěrkou, zhruba hodinu kynout. Sušené hrušky vaříme do měkka ve vodě společně se skořicí a badyánem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky a ještě na 20 minut odložíme. Uvařené hrušky rozemeleme v mlýnku na maso, přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citrónové šťávy. Bochánky těsta rozválené na tenko přesuneme na plech s pečicím papírem a potřeme je vychladlou náplní až do okrajů, posypeme drobenkou. Pečeme 40 minut v troubě rozehřáté na 170 °C. Vychladlé frgále pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

Špagety aglio olio

 spagety

Doba přípravy: 15 minut, pro 3 osoby

Ingredience: 500 g špaget, 3–4 stroužky česneku, mletý černý pepř, řeřicha či jiné bylinky, olivový olej, 1 sušená feferonka, sůl, 150 g parmazánu

Postup: Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku. Vsypeme scezené těstoviny i se 2 až 3 dl vody, ve které se vařily. Osolíme a opepříme. Přidáme řeřichu či jiné bylinky a prohřejeme. Poté vypneme oheň a za stálého míchání vsypeme nastrouhaný parmazán.


Mohlo by vás zajímat

Japonská polévka Vladimíra Marka

23.09.2015 | "Jako každý, kdo se kdy postavil ke sporáku, mám pochopitelně velkou radost pokaždé, když vidím, že mým strávníkům chutná," říká herec, kterého můžete vidět v Divadle Kalich ve dvou muzikálech autorské dvojice Ondra Soukup & Gábina Osvaldová: Mauglí a Johanka z Arku.

Vepřové Vindaloo Pavla Sedláčka

25.10.2015 | Rocker, skladatel a podnikatel v pohostinství Pavel sedláček prozradil recept na vepřové Vindaloo, úžasný pokrm pocházející z indické kuchyně.

Hrnečková bábovka s borůvkami

23.07.2015 | Dobrota nejen na neděli podle herce Jana Ciny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.