regiony  

V soutěži regionálních potravin uspěly klobásy, pstruh i rohlík

V soutěži regionálních potravin uspěly klobásy, pstruh i rohlík

01.09.2014 ČTK

Co ochutnat na jižní Moravě? Višňové víno, uzeného pstruha a Rostěnického divočáka!

Hned dvě ocenění si z jihomoravských dožínek odnesli výrobci trvanlivé klobásy Rostěnický divočák, Klobouckého rohlíku, višňového vína a dalších pokrmů a nápojů. Jejich výrobky zachutnaly porotám soutěží Regionální potravina i Zlatá chuť jižní Moravy. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Brně při oslavě končící sklizně.
    Rostěnického divočáka vyrábí firma Rostěnice, a.s. z Vyškovska. Kloboucký rohlík je dílem Pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku. Višňové víno na prodává Vinařství Chateau Lednice.


    Dvojí úspěch zaznamenal také uzený pstruh z Rybářství Skalní mlýn na Blanensku, stejně jako nakládané patisony z Hrubé Vrbky na Hodonínsku a Horácké máslo z mlékárny v Olešnici na Blanensku. Oběma porotám chutnala také Hadačova nožka, klobása firmy Hadač a Zapletal z Rosic u Brna, a zákusek Hoblinka brněnského cukráře Václava Labského.
    Značku Regionální potravina uděluje ve všech krajích ministerstvo zemědělství. Cílem je podpořit lokální potravináře. V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 104 výrobků od 39 středních a malých producentů. Nejsilnější zastoupení měly letos tepelně opracované masné výrobky a pekařské výrobky včetně těstovin, uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
    Zlatá chuť je výhradě jihomoravská potravinářská soutěž, jejíž znak se nově objeví také na medu z firmy Včelpo ze Skalice nad Svitavou, Ryzlinkovém hroznovém moštu Pavla Karlíka ze Šardic na Hodonínsku a Miluščiných nudlích vyráběných ve Vracově na Hodonínsku.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.