Těstoviny s mozzarellou na pět způsobů

Těstoviny s mozzarellou na pět způsobů

02.10.2015 Redakce

Netradiční recepty pro milovníky italské kuchyně

 

Těstoviny s Mozzarellou s cuketou, gorgonzolou a lískovými ořechy

 

Suroviny na 4 porce:

350 g těstovin typu Radiatori

1 malá oloupaná cibule

1 cuketa cca 250 g

150 g smetany 31%

80 g gorgonzoly Galbani

2 ks mozzarelly Galbani

200 ml kuřecího vývaru

4 lžíce olivového oleje

60 g lískových ořechů

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Ořechy nahrubo nadrtíme, nasypeme na plech a při 130°C upečeme dozlatova.

2. Mezitím opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a poté nakrájíme na plátky. V pánvi nahřejeme 2 lžíce olivového oleje, přisypeme plátky cukety, opečeme dozlatova a přendáme na plochou mísu.

3. V pánvi nahřejeme zbylý olej, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji za stálého míchání zesklovatět. Přidáme gorgonzolu a smetanu a mícháme, dokud se nerozpustí. Přilijeme polovinu vývaru a necháme zvolna vařit.

4. Když směs zhoustne, přilijeme zbylý vývar, povaříme, přidáme těstoviny, cuketu, pokrájenou mozzarellu, vše společně prohřejeme a podle chuti přisolíme. Rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.

 

Těstoviny s Mozzarellou s dušeným fenyklem, rajčaty, olivami a kuřecím masem

 

Suroviny na 4 porce:

350 g těstovin typu Fiorelli

1 větší fenykl

75 g černých oliv

lžíce kaparů

4 větší rajčata

½ pomeranče

lžička drceného pepře

2 oloupané stroužky česneku

2 větvičky tymiánu

4 lžíce olivového oleje

2 ks kuřecích prsou

2 ks mozzarella Galbani

40 g parmezánu Galbani

sůl

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.  

2. Fenykl očistíme, zbavíme oschlých konců stonků a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme a oloupeme. Z pomeranče odkrojíme dva plátky kůry bez bílé dužiny a nakrájíme je na nudličky. Šťávu vymačkáme do misky.

3. V oleji krátce orestujeme fenykl, přidáme česnek, sůl, zalijeme trochou vody, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou, pokrájená rajčata, opláchnuté větvičky tymiánu a krátce podusíme.

4. Prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi s olejem, nasypeme k dušenému základu a promícháme.

5. Přidáme nakrájené olivy a kapary, uvařené těstoviny a pokrájenou mozzarellu. Krátce vše prohřejeme a podle potřeby přisolíme. Rozdělíme na talíře a doplnime hoblinami parmezánu.

 

Cannelloni s Mozzarellou, čokoládovo-oříškovým krémem, ricottou a banány

 

Suroviny na 4 porce:

180 g čokoládovo-oříškového krému

3 banány

50 g másla

50 g hnědého cukru

lžíce citrónové šťávy

2 ks mozzarelly Galbani

250 g ricotty Galbani

50 g drcených piškotů

50 g cukru

150 g smetany 31%

2 vejce

moučkový cukr na posypání

máslo na vytření formy

 

Postup:

1. Mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu rozpálíme na 170°C. V míse smícháme ricottu s čokoládovo-oříškovým krémem, třetinou mozzarelly, piškoty a naplníme do cukrářského sáčku se širší, hladkou trubičkou. V druhé misce smícháme vejce se smetanou a cukrem. Banány oloupeme, nakrájíme na plátky, smícháme s citrónovou šťávou a hnědým cukrem.

2. Pekáček vyložíme pečícím papírem a vytřeme máslem. Cannellloni namočíme jednotlivě na 15 vteřin do horké vody, vyndáme a necháme okapat. Naplníme cukrářským sáčkem a klademe vedle sebe do pekáčku.

3. Navrch poklademe banány, zasypeme zbylou mozzarellou, zalijeme smetanou s vejci a cukrem, zakryjeme alobalem a dáme do trouby.  Pečeme asi 25 minut. Odstraníme alobal a dopečeme dalších 10 – 15 minut, aby povrch zezlátl.

 

Těstoviny s Mozzarellou s dušenými sušenými švestkami, mascarpone, ořechovou drobenkou

 

350 g těstovin typu Fettuccelle

2 ks mozzarelly Galbani

150 g mascarpone Galbani

120 g sušených švestek

100 ml červeného vína

100 ml vody

40 g cukru

1 pomeranč

1 ks skořice

5 ks hřebíčků

3 plátky toastového chleba

40 g vlašských ořechů

70 g másla

30 g jemného krupicového cukru

moučkový cukr na posypání

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

2. V rendlíku přivedeme k varu červené víno s vodou, cukrem, šťávou z pomeranče a lžičku strouhané pomerančové kůry. Přidáme koření a vaříme zvolna asi 5 minut. Přidáme švestky a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby doléváme malé množství vody.

3. V sekacím strojku nasekáme nejprve ořechy najemno a nasypeme do misky. Potom nasekáme pokrájené plátky toastového chleba na hrubou drobenku. V pánvi nahřejeme 30 g másla, přisypeme drobenku a za stálého míchání necháme zezlátnout. Přisypeme cukr, ořechy a společně zahříváme, dokud se cukr nezačne tavit a odstavíme.

4. K dušeným švestkám přimícháme mascarpone a odstavíme.  Na talíře rozdělíme horké těstoviny, přidáme švestky, nastrouhanou mozzarellu a posypeme ochucenou drobenkou. Podle chuti ještě pokapeme rozpuštěným zbylým máslem a pocukrujeme.

 

Těstoviny s Mozzarellou s grilovaným lilkem, rajčaty, kapary a rozinkami

 

Suroviny na 4 porce:

350 g těstovin typu Messicani

mozzarella Galbani

1 větší lilek

1 střední cibule

1 plechovka sterilovaných rajčat

50 g zelených oliv

3 lžíce rozinek

olivový olej extra virgin

sůl

2 stroužky česneku

40 g strouhaného parmezánu Galbani

2 lžíce kaparů

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.  

2. Lilek opláchneme, zbavíme nejedlých částí a nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. V míse promícháme lilek s 30 g oleje, rozložíme na plech a dáme do trouby nahřáté na 190°C. Pečeme dozlatova.

4. V kastrolu nahřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli s rozinkami. Přidáme rajčata, kapary, pokrájený česnek, olivy, osolíme a krátce podusíme. Přidáme lilek, promícháme a vše zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme těstoviny, pokrájenou mozzarellu a společně krátce prohřejeme. Rozdělíme na talíře a doplníme strouhaným parmezánem.

 


Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.