10.03.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Proč raději nakupujeme ve velkých obchodech a opomíjíme ty malé?
Pro nákup potravin upřednostňujeme diskonty a hypermarkety, v malých obchodech nakupuje jen 12 % obyvatel, prozradily výsledky výzkumu společnosti Provident Financial. Důvodem je šíře sortimentu, slevy a celková cenová úroveň hypermarketů. Malé prodejny oproti tomu nabízejí ochotnější personál, rychlou orientaci i přehlednost, proto bodují jako doplňkové prodejny hlavně čerstvého zboží. Právě osobní kontakt a „známost“ s prodávajícím může být při výběru prodejny rozhodující.
„Nakupování je také o komunikaci mezi lidmi,“ říká vyhlášený šéfkuchař Jaroslav Sapík. „Pokud budete chodit dvakrát týdně k řezníkovi, budete spolu mít po čase vztah, kdy si už nedovolí vás okrást. Lidé si zvykli vybírat v supermarketech z regálů, ale kvalita a skutečny prodej je jen v pultovém prodeji, kde jeden prodává a jeden nakupuje. Pak není problém si třeba u toho řezníka objednat na neděli telecí nebo morkové kosti, které momentálně nemá. Zákazník se nesmí bát zeptat a nejen vybírat z vystaveného zboží. Osobní kontakt mezi prodejcem a zákazníkem je základ toho, jak se ke kvalitním potravinám dostat.“ Čím dál více také jezdíme nakupovat do zahraničí, Německa či Polska, a zdaleka to neplatí jen pro příhraniční oblasti. Vzhledem k lednovému zdražení potravin se na příhraniční nákupy čím dál častěji vypravují i „vnitrozemci“.
Co by nám řekl odborník, kdyby viděl náš běžný nákup ze supermarketu? Pochválil by nás, nebo by se zhrozil? Přinášíme pár tipů, jak nakupovat co nejlépe:
„Dobré jídlo je výsadou bohatých, zatímco my, kteří otáčíme každou korunu, na jiný nákup než v supermarketové akci nemáme,“ ozývá se pravidelně z internetových diskuzí. Tohle zaklínadlo už ale také neplatí. I naše testy totiž už mnohokrát dokázaly, že nejdražší nemusí být nutně nejkvalitnější. Při snaze ušetřit nám bohužel nedochází, že za nekvalitní jídlo možná zaplatím méně dnes, ale o to více zítra – totiž vlastním zdravím.
Jídlo ovlivňuje zdraví velkou měrou a špatné stravování má na svědomí smutné statistiky od karcinomů tlustého střeva po nárůst obezity a zvětšující se počet alergií. Kvůli nekvalitní stravě trpí většina české populace i deficitem minerálů a vitaminů. Přitom stačí málo – i když potraviny neustále zdražují, je výhodnější nakoupit méně kvalitních než horu nekvalitních. Navíc má zdražování i jeden pozitivní efekt – nutí nás lépe s jídlem zacházet a méně ho vyhazovat.
Pro všechny spotřebitele, kteří se zajímají o kvalitu potravin a tipy, jak správně nakupovat, vydalo ministerstvo zemědělství publikaci Průvodce světem potravin. Průvodce je možné stáhnout si na www.eagri.cz, odkaz zde: http://eagri.cz/public/web/file/212408/Pruvodce_svetem_potravin_web.pdf
V ČR nejsou problémy s bezpečností potravin, ale s kvalitou. „U potravin platí, že s kvalitou roste i cena, a tak je nižší cena často dosahována použitím většího množství méně kvalitních složek,“ říká doc. Ing. Luboš Babička, CSc. Luboš Babička, VŠCHT. „ Je to legální, pokud to právní předpis nezakazuje a je-li o tom zákazník informován na obale výrobku. V opačném případě se jedná o klamání.“
Podle studie charitativní organizace Oxfam mají nejvýživnější, nejzdravější a nejlépe dostupné potraviny v Nizozemsku, Francii a Švýcarsku. Studie vychází ze čtyř základních hledisek – zda lidé v dané zemi mají dostatek jídla, mohou si ho dovolit, zda je kvalitní, včetně čisté vody, a jak jsou zde rozšířené nemoci spojené s výživou, jako cukrovka a obezita. Česká republika skončila v hodnocení 125 zemí na 30. místě, společně s Chorvatskem a Lotyšskem. Ze čtyř základních měřítek hodnocení nejhůře dopadlo hodnocení zdraví.
13.10.2015 | Plátky sýru a kvalitní šunky spolu s přídavkem listové zeleniny, to vše ukryté do dvou krajíčků celozrnného chleba. Takovou, či podobně připravenou svačinu ukládají maminky do aktovek svých ratolestí v přesvědčení, že pro dítě udělaly to nejlepší. Jenže pravdu mají jen někdy.
22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.
27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.