SZPI: Lidl prodával vepřové mleté maso kontaminované salmonelou

SZPI: Lidl prodával vepřové mleté maso kontaminované salmonelou

09.05.2016 ČTK

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali

Obchodní řetězec Lidl prodával vepřové mleté maso, které bylo kontaminováno salmonelou. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V tržní síti už ale výrobek není. Maso bylo původem z Polska, uvedla dnes SZPI v tiskové zprávě.

SZPI kontaminaci masa salmonelou zjistila u potraviny Čerstvá porce - Vepřové mleté maso 100% v půlkilovém balení 500g. Výrobcem byla polská společnost Hamburger Pini Sp. z o.o.

Potravina byla v distribuční síti společnosti Lidl Česká republika v.o.s. Její trvanlivost byla do konce dubna a v tržní síti se už nenachází.

"SZPI nicméně důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali," uvedla mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Bakterie způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje střevními potížemi, průjmy a zvracením. Nebezpečné je pro starší lidi a děti, které se hůře vyrovnávají s rychlou ztrátou tekutin.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.