Stažení šunky Tapas Serrano z prodeje

Stažení šunky Tapas Serrano z prodeje

12.01.2012 Redakce

MAKRO Cash & Carry ČR se rozhodlo předběžně stáhnout z prodeje výrobek značky TAPAS na území České republiky poté, co byl v několika testovaných vzorcích distribuovaných v zahraničí zjištěn vyšší než přirozený obsah listerií. Aby se předešlo možnému negativnímu vlivu na zdraví spotřebitelů, rozhodla se společnost učinit toto preventivní opatření. Stahování bylo zahájeno na základě rutinních mikrobiologických testů produktů značky Tapas realizovaných zahraniční centrálou společnosti.

Stažení se týká tohoto produktů:
Tapas Serrano šunka krájená, 80 gramů

Ačkoliv nebyly zaznamenány žádné stížnosti či zdravotní problémy, rozhodlo se MAKRO Cash & Carry ČR v součinnosti se zahraniční centrálou pro toto preventivní opatření. Listerie jsou totiž patologickým organismem, který může nejčastěji způsobit horečku, bolesti svalů a průjem a pro lidi s oslabeným imunitním systémem může infekce listerií znamenat závažné ohrožení.

Výrobky byly neprodleně staženy ze všech obchodů. Díky firemní databázi registrovaných zákazníků byli souběžně o stažení informováni všichni zákazníci, kteří inkriminovaný výrobek zakoupili. Všem zákazníkům, jichž se stažení výrobků týká, budou vráceny peníze. V České republice bylo takto kontaktováno 357 zákazníků, kteří zakoupili celkem 514 balení výrobku Tapas Serrano šunka krájená, 80 gramů. Z tohoto počtu je 36 registrováno jako nezávislý maloobchodník, tito zákazníky zakoupili celkem 62 kusů výrobku. Na základě přímé komunikace s těmito zákazníky je zřejmé, že k zásahu veřejnosti z volného prodeje nedošlo.

sunka

Zároveň byly namátkově vybrány dvě šarže, u kterých byl lokálně proveden test na množství a přítomnost listerií s výsledkem pod legislativním limitem (naměřeno méně než 50 KTJ na gram, limit podle nařízení EU č. 1441/2007 je 100 KTJ na g).

O situaci byla informována Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

MAKRO Cash & Carry vždy klade maximální možný důraz na bezpečnost a kvalitu potravin a považuje je za jednu z priorit svého podnikání. Pravidelné kontroly kvality provádí nezávislé laboratoře i interní oddělení kvality, aby byly včas zjištěny možné nedostatky a zajištěna maximální kvalita výrobků.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem

21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.

Nejvíc problémové jsou čokolády, ovoce a medy

27.02.2014 | SZPI uskutečnila v roce 2013 celkem 35 686 plnohodnotných kontrol.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.