Speciality Jižních Čech

Speciality Jižních Čech

18.05.2011 Dana Večeřová

Jižní Čechy jsou ozdobou republiky. Jsou známé svou krásou, průmyslem netknutou přírodou, výjimečnou architekturou i historií, která je patrná na každém kroku. Přehrada Lipno a plující lodičky, Šumava s Boubínským pralesem, rybníky okolo Třeboně, malebné uličky Českého Krumlova, kamenný most v Písku a Holašovice, jež svou ochranou zaštítilo UNESCO – tyto pojmy se staly synonymem pro dovolenou v tuzemsku.

Tento region oplývá hojností i po stránce gastronomické. Každému, kdo Jižní Čechy v letním období navštívil, vytane na mysli borůvkový koláč, smaženice či podomácku pečená ryba z jihočeského rybníka. KLASA svým certifikátem označila výrobce, kteří zprostředkovávají kvalitní jihočeské potraviny, takže si každý po návštěvě supermarketu či trhu může připadat, jako by se v tomto kraji na chvíli ocitl.

Jižní Čechy chutnají po mléku

Je logické, že místo s tak vynikajícími přírodními podmínkami se bude moci pochlubit živočisnou produkcí. U tučného i plnotučného mléka MADETA s certifikátem KLASA si spotřebitel může být jistý, že se mu na stůl dostává jihočeská kvalita. To samé platí i pro svěží Jihočeský Cottage sýr a oblíbenou dětskou pochoutku Lipánek. Povinná výbava každého školáka chutná buďto kakaově, nebo vanilkově.         

Firma AGRO-LA z Jindřichova Hradce získala označení kvality KLASA na všechny příchutě svých Jihočeských jogurtů. Jmenovitě: malinový, ananasový, jahodový, borůvkový, višňový, meruňkový, čokoládový, oříškový a klasický bílý, bez ochucení. Sklenice vrátí nejednoho jedlíka do mladých let. Má však i ryze praktickou funkci: uchová čerstvost a organismu prospěšné látky.

Masové hody

Kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany... kdyby je kdyby. Jisté ale je, že město Vodňany proslulo kvalitním kuřecím masem. Produkty společnosti Vodňanská drůbež dokáží splnit vysoké nároky na kvalitu u všech částí, které na kuřeti jsou. Celé kuře bez drobů, kuřecí půlka, zadní kuřecí čtvrtky, horní kuřecí stehna, spodní kuřecí stehna, kuřecí křídla, kuřecí prsa, kuřecí prsní řízek i kuřecí stehenní řízek. Klasickou úpravou masa je uzení, které dodává specifickou chuť a prodlužuje dobu trvanlivosti. Vodňanská drůbež s.r.o. nabízí celé uzené kuře, uzená kuřecí stehna či stehýnka, uzená křidýlka a uzené kuřecí čtvrtky. Z dalších pochutin jmenujme kuřecí párky Natural, aspik s kuřecím masem a drůbeží tlačenku.

Dalším masokombinátem, který prosperuje v jihočeském kraji, je písecký ZŘUD. Nabízí širokou škálu výrobků, jejichž názvy odráží spřízněnost s místem, odkud pochází. Ze salámů můžeme vyjmenovat: Písečan, Selský salám, Písecká vysočina, Písecký gothajský salám, Tauro, Lovecký salám, Písecký tygr, Šunkový salám, Písecká jazyková mozaika, Selský salám, a salámy Sibiř a Orlík. Z párků doporučujeme Písecké trvanlivé cigáro a jemné párky Mistr.

Kdo se na dovolené v Jižních Čechách rozhodne grilovat, bude mu z nabídky klobás přecházet zrak. Je libo Dunajskou, Tatarskou, Blanickou, Zvíkovskou, Píseckou, Otavskou, Dračí či snad Pikant klobásu? A pro dámy jemnější šunkovou specialitu Dueto? Když se v Jižních Čechách vyrazí na túru, v žádné krosně nechybí Písecká játrovka. Jedlíci si pochutnají i na Uzeném plněném seleti anebo variaci boků – Masokombinát ZŘUD nabízí Anglický i Chalupářský a k tomu navrch Šunkové koleno.

Úctyhodný počet produktů z hojné produkce masokombinátu ZŘUD také vlastní certifikát kvality KLASA, vyjmenujme některé zástupce: z drobných masných výrobků byla oceněna mimo jiné Apetit klobása, Debrecínský párek nebo Klobása s paprikou, měkké tyčoviny v rodině KLASA zastupuje Apetit salám nebo Poličský libový salám, trvanlivé fermentované výrobky Poličan poličský, Paprikáš, Herkules nebo Karmen klobása; ze specialit jmenujme Lázeňský závin nebo Pipi aspik.

Komu se o prázdninách nechce vařit, ocení polotovary zaručující originální chuť od firmy PT Servis Konzervárna. Stačí jen ohřát Maďarský guláš anebo „hodit na gril“ kuřecí maso Asia či Mexiko a zpátky na deku!

A masová tečka na závěr: poctivý Špekáček společnosti ZOOINFORMA zaručí podíl masa podle předpisů a nebudete mít pocit, že na ohni opékáte pouze sádlo. Devět z deseti jihočechů doporučuje dochutit jídlo Zárubovo jihočeskou majonézou a tatarkou!

Houby, bez těch to o prázdninách nejde

Co by to bylo za léto, alespoň jednou nevyrazit do lesa a nenasbírat plný košík hub? A ten, kdo se bojí, zamíří do obchodu pro Hlívu ústřičnou od Českých hub a.s.

Trocha vitamínů      

Jihočeská zelenina a.s. nabízí oblíbený zelný salát v několika variacích – s řepou, s křenem a s rajčetem. Hodí se k masu jako příloha, ale zasytí i samotný třeba jako zdravá svačinka. Společnost ESSA nabízí zelený a žlutý sušený hrách, který se skvěle hodí na přípravu hrachové kaše.

Zdraví v každém šálku

Pro úplnost musíme zmínit i bylinné čaje Biogena, které jen dokreslují bohatou produkci tohoto regionu – Lipový, Šípkový a Mátový. Zahřejí při chladných večerech, ale osvěží během parních letních dní. Co si připravit džbánek čaje, vychladit jej a ozdobit kostkami ledu a plátkem limety? Každý balkon, terasa nebo kuchyňský kout se promění v kavárenský stolek na městské promenádě! A tímto osvěžujícím lokem na závěr končíme naši výpravu po Jižních Čechách.

 


Mohlo by vás zajímat

Dlouhé, krátké, tvarované, zkrátka těstoviny

22.02.2013 | Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.

Značku Klasa má dalších 27 potravin

07.08.2013 | Dalších 27 potravinářských výrobků od 13 výrobců získalo značku kvality Klasa.

Chutě českých regionů III

05.05.2014 | Čemu se říkalo zemská jablka? A jak chutná pravý Křemešník z Vysočiny?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.