Slovensko zavádí zálohování plastů, vratná kauce bude činit 15 eurocentů

Slovensko zavádí zálohování plastů, vratná kauce bude činit 15 eurocentů

05.01.2021 Jana Čiháková

Slovensko chce již do roku 2025 prostřednictvím zálohování zajistit, že se vysbírá nejméně 90 procent plastových lahví a plechovek. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostřední Ján Budaj. Provoz systému, s jehož spuštěním se počítá na začátku příštího roku, zajistí konsorcium složené z domácích výrobců nealkoholických nápojů a piva, stejně jako ze zástupců maloobchodu.

"Jsem přesvědčen, že nikdo nebude zahazovat plechovku ani plastové obaly," řekl Budaj. Stávající zákon podle něj předpokládá, že plánovaného cíle u podílu vysbíraných vratných nápojových obalů bude dosaženo později, než počítá nejnovější plán.

Vratná záloha za lahve a plechovky dosáhne 15 eurocentů (zhruba čtyři koruny), zatímco původně se počítalo s nižší částkou. Zálohování budou podléhat nápojové obaly s objemem od 0,1 do tří litrů, které budou opatřeny příslušným kódem. Spotřebitelé je budou moci vrátit na 6500 místech po celé zemi, a to i prostřednictvím automatů.

Od zavedení zálohování plastových lahví a plechovek si ministerstvo slibuje méně odpadu. Kromě toho úřad plánuje zahájit kampaň za sbírání plastových lahví odhozených v přírodě.

Zmíněné konsorcium bylo jediným zájemcem o provozování systému zálohování plastových lahví a plechovek na Slovensku. Podle jeho odhadu prvotní investice správce do systému dosáhnou pět milionů eur (131 milionů Kč) a dalších 30 milionů eur (783 milionů Kč) na straně obchodu.

Na slovenský trh se ročně podle dřívějších informací dostane miliarda PET lahví, z tohoto množství končí dvě pětiny na skládkách. Systém zálohování nápojových obalů už dříve zavedla desítka evropských zemí.


Mohlo by vás zajímat

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

PRODUCENTI PRAVÉHO CHAMPAGNE CHTĚJÍ SKLÍZET MÉNĚ: PROČ?

20.07.2024 | Francouzští producenti šampaňského žádají, aby se v letošním roce sklidilo méně hroznů. Přiměl je k tomu patnáctiprocentní pokles prodeje v prvním pololetí. Zákazníci kvůli nejisté ekonomické situaci šetří, uvedla agentura Reuters.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.