Semínka uleví vašemu břichu

Semínka uleví vašemu břichu

13.11.2013 Eva Černohorská

Bolesti břicha, nevolnost až nechutenství, nebo pocit plynatosti. To vše jsou příznaky malého velkého problému s pojmenováním zácpa.

Pokud se vyskytuje sporadicky, například při změně stravovacího režimu a změně prostředí, nemusíme se příliš strachovat. Najdou se však situace, kdy je vhodné začít se nad problémem více zamýšlet. Zácpa patří k nejčastějším problémům se zažíváním. Hlavním viníkem je špatně zvolená strava, způsobená nedostatkem hmoty a tekutin v obsahu tlustého střeva, proto změna jídelníčku může radikálně prospět. Mnohdy je však zácpa projevem daleko závažnějších nemocí, mezi které patří například nádory tlustého střeva a konečníku a zánětlivé onemocnění střev zastoupené Crohnovou chorobou a ulcerozní kolitidou. Pokud jsou tedy vaše problémy trvalého rázu, je důležité navštívit odborníka.

bricho

Jaké vybrat potraviny?

Správná strava tvoří základ prevence i léčby. Samozřejmě, existuje i podpůrná farmakologická léčba, v krajních případech také chirurgická. Vždy je potřebné řídit se konkrétní diagnózou, která s sebou nese různé omezení. Chceme-li udržovat naše střeva ve správné formě, je dobré si vzít k srdci následující doporučení.

kase

Příjem tekutin

Pijte dostatek tekutin, udává se, že za adekvátní příjem se považuje množství 35 ml/ kg/den. Nevhodné jsou sycené nápoje, u někoho může zácpu vyvolat káva a mléko. Vhodné jsou zeleninové a ovocné šťávy. Oblíbené jsou tzv. smoothie. Jedná se o nápoje, vyráběné rozmixováním čerstvého ovoce a zeleniny, většinou bez přídavku vody. Další přísadou bývá drcený led nebo přímo mražené ovoce, oříšky či med na doslazení méně sladkého ovoce. Výjimkou není ani mléčná složka, tvořená jogurtem, který z nápoje vytvoří mléčný koktejl. Na rozdíl od prodávaných džusů však přijímáte 100 % ovoce nezatíženého dávkou konzervantů, umělých sladidel a barviv. Chcete-li dodat tělu ještě více vlákniny, můžete při mixování přisypat ovesné vločky, jablečnou vlákninu nebo prášek z otrub. Tyto doplňky také využijete, pokud příliš ovoci a zelenině neholdujete, obohatit takto můžete kaše, polévky, nebo pečivo.

dzus

Vláknina

Příjem vlákniny je často zanedbaný a ani zdaleka nedosahuje doporučované hodnoty, která je 25 až 35 g/den. Na druhou stranu extrémní přísun potraviny bohaté na vlákninu je nezdravý, protože může způsobit snížení vstřebávání některých minerálů z potravy.  A čím je pro nás přínosem? Zpomaluje vstřebávání cukru ze střeva do krve, pomáhá snižovat cholesterol v krvi, váže na sebe škodliviny ve střevech a pomáhá jejich odstranění z těla, podporuje peristaltiku a navíc strava bohatá na vlákninu je více sytivá. Najdeme ji v luštěninách, celozrnné mouce a produktech z ní, oříšcích nebo v bramborách.

svestky

Zelenina a ovoce

Jedna z nejdůležitějších skupin, díky které můžete trávení dobře ovlivňovat. Pokud sníte každý den alespoň 400 g ovoce a zeleniny, tělo vám poděkuje. K doporučovaným druhům ovoce patří švestky, které si můžete dát čerstvé nebo sušené. Obsahují totiž až 17 g vlákniny ve 100 g. K dalším vlákninovým bombám patří banány, fíky a datle. V zelenině vyhrává zelený hrášek a špenát. Nejméně vlákniny naleznete v rajčatech, salátech, cuketách a květáku.

Semena a semínka

Stále více se do popředí zájmu dostávají různá semena, k nejpopulárnějším patří semínka chia a semínka konopná a lněná. První jmenovaná pocházejí z rostliny s názvem šalvěj hispánská, jejíž vlastí je Střední Amerika. Kromě obsahu užitečné vlákniny mohou nabídnout pětkrát více vápníku než mléko, spektrum vitaminů a minerálů i esenciální mastné kyseliny. Můžete je použít do koktejlů, při pečení pečiva nebo sušenek. Po zalití tekutinou se mění jejich konzistence na gelovitou, jsou také dobrým pojidlem, které může nahradit třeba vejce. Konopná semínka nezůstávají s obsahem zdraví prospěšných látek pozadu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, kromě vlákniny jsou dobrým zdrojem hořčíku, zinku, mědi a železa. Využijete je podobně jako semínka chia, je však vhodné nechat je například přes noc namočené, aby slupka změkla. Zakoupíte-li však semínka loupaná, můžete je konzumovat hned.

seminka

Lněné semínko produkované lnem setým je běžně dostupné a i jeho cena je příznivá. Nejčastějším využitím těchto semínek jsou různé druhy pečiva, cereální tyčinky a placky. Ovšem aby mělo lněné semínko pro nás ten správný efekt, je nutné je buď rozkousat, nebo podrtit. V opačném případě projdou zažívacím traktem bez porušení.

RECEPT

Tyčinky z otrub

tycinky

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: 250 g hladké špaldové mouky, 150 ml vody, 1 lžíce lněných semen, 1 kávová lžička mletých žitných otrub, 3 lžíce olivového oleje, ½ lžičky jedlé sody, 1 lžička soli

Postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme mleté otruby, lněná semínka podrcená v hmoždíři, olivový olej, sodu a sůl. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme kousky, které rozválíme na dlouhé tyčinky. Naskládáme je na plech pokrytý papírem na pečení, potřeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nezezlátnou. Podáváme s pikantní zeleninovou pomazánkou nebo dipem.


Mohlo by vás zajímat

Bojujeme s pálením žáhy

21.12.2013 | Pálí vás po jídle žáha, často trpíte bolestí břicha nebo nadýmáním?

Jak nedráždit žlučník?

20.01.2014 | Jak se stravovat, aby byl v pohodě váš žlučník i vy?

Jak neškodit svým cévám

05.08.2013 | Po jakých potravinách sáhnout, aby bylo dobře vašemu srdci i cévám?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.