Sedm povinných údajů na obalech potravin

Sedm povinných údajů na obalech potravin

24.08.2016 Redakce

Od 13. prosince roku 2016 vstoupí v platnost poslední část nařízení Evropské unie č. 1169/2011, které z podrobných informací na obalech udělá povinnost. Výrobci budou muset uvést sedm povinných údajů, a to konkrétně energetickou hodnotu (energii), množství tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli.

Laboratorní rozbory pro určení povinných údajů jsou nejen časově náročné, ale především drahé. Legislativa nicméně umožňuje nahradit nákladné rozbory výpočtem - a právě na tom je založená služba Etiketomat.cz

Jak to funguje? Snadno, rychle, bez vysokých nákladů

Jedná se o jednoduchý program umožňující provést snadno a rychle výpočet povinných výživových údajů v jakékoliv potravině. Etiketomat.cz vychází z databáze nutričních hodnot, která byla získána kompilací z mezinárodních ověřených zdrojů a je průběžně doplňovaná a revidovaná. Nutriční hodnoty z této databáze jsou po zadání jednotlivých složek potraviny a jejich množství okamžitě automaticky přepočteny a uživatel tak získá velmi rychle a jednoduše údaje, které může použít v tabulce výživových hodnot na obalu potraviny.

Výhodou je úspora času a jistota, že při výpočtu nedošlo k chybám, ke kterým při řadě početních úkonů při klasickém výpočtu může dojít. Etiketomat.cz je významným pomocníkem zejména pro výrobce, které by klasické výpočty velmi časově zatěžovaly.

Etiketomat.cz pracuje výhradně s ověřenými databázemi potravin, které jsou průběžně aktualizovány a doplňovány.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.