28.09.2023 Jana Čiháková
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí řízky se stejnou hmotností. Mířily hlavně do stravovacích zařízení. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU. Od začátku září odebrali inspektoři 20 vzorků při 92 kontrolních akcích.
Vzorek kuřecích prsou, který obsahuje salmonelu, odebrala veterinární správa na skladě společnosti SOFIL v Praze 6. "Prvotním dovozcem do ČR a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku," uvedla veterinární správa s tím, že významnou část masa distribuoval také řetězec Makro. Distributoři podle SVS oslovují své odběratele, aby zboží vrátili.
Vzorek prsních řízků odebrala veterinární správa ve skladu společnosti Polar Trading v Kostelci nad Černými lesy. Uvedla, že šarže obsahující salmonelu, byla součástí větší zásilky. Kuřecí maso od společnosti odebírají především restaurace a jídelny, doplnila SVS. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v září našla salmonelu také v kuřecím mase z olomouckého Penny Marketu. Šlo o maso z Ukrajiny zpracované na Slovensku. Od stejného výrobce, společnosti WE Trade, našla salmonelu také v kuřecím mase v řetězci Tesco. V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.
Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro seniory, nemocné lidi nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.
14.11.2023 | „Bez peněz do hospody nelez,“ říkávalo se dříve s notnou dávkou humoru. Dnes už ale taková věta nabývá reálných obrysů. Stále více podniků se totiž ve století, pro které je typický zejména technologický pokrok, vrací ke starému dobrému šustění bankovek.
07.11.2023 | Ceny konzumních brambor v ČR v posledních letech poměrně výrazně rostou, a stejně jako v případě jiných potravin lze předpokládat, že i pokud by se tento trend obrátil, na hodnoty před pandemií covidu a válečným konfliktem na Ukrajině se s pravděpodobností hraničící s jistotou nevrátí. Přesto je z mnoha důvodů žádoucí, aby se brambory, a to zejména brambory tuzemského původu, neztrácely z našich jídelníčků.
07.09.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.