S ČOČKOU SE NUDIT NEMUSÍTE! ZKUSTE JI TAKHLE

S ČOČKOU SE NUDIT NEMUSÍTE! ZKUSTE JI TAKHLE

29.12.2021 Menu Gold

Jíte čočku jen jednou do roka, abyste dodrželi novoroční tradici? Tak to děláte chybu. V chladných dnech jsou luštěniny, ke kterým čočka patří, ideální potravinou pro zahřátí. Dokáží zasytit, nezatíží rodinný rozpočet, jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky, mají nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodné i pro diabetiky.

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Vyzkoušejte ji trochu netradičně s rybou a pečenou zeleninou.

ČOČKA S UZENOU MAKRELOU A ZELENINOU

Ingredience:

350 g čočky

200 g mrkve

200 g celeru

cukr krystal

ocet

1 stroužek česneku

olivový olej

100 g cibule

sójová omáčka

sůl

pepř

2 uzené makrely

Postup:

Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus“. Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova. Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli. Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky. Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.

GRILOVANÝ LOSOS S ČOČKOU BERLINSEN

Ingredience:

200 g čočky berglinsen 

100 g cibule

50 g celeru

50 g mrkve

50 g petržele

stroužek česneku

sójová omáčka                             

250 g drcených rajčat

olej

sůl, pepř

cukr krystal

600 g filet z lososa

tymián

 

Postup:

Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

 


Mohlo by vás zajímat

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.