S ČOČKOU SE NUDIT NEMUSÍTE! ZKUSTE JI TAKHLE

S ČOČKOU SE NUDIT NEMUSÍTE! ZKUSTE JI TAKHLE

29.12.2021 Menu Gold

Jíte čočku jen jednou do roka, abyste dodrželi novoroční tradici? Tak to děláte chybu. V chladných dnech jsou luštěniny, ke kterým čočka patří, ideální potravinou pro zahřátí. Dokáží zasytit, nezatíží rodinný rozpočet, jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky, mají nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodné i pro diabetiky.

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Vyzkoušejte ji trochu netradičně s rybou a pečenou zeleninou.

ČOČKA S UZENOU MAKRELOU A ZELENINOU

Ingredience:

350 g čočky

200 g mrkve

200 g celeru

cukr krystal

ocet

1 stroužek česneku

olivový olej

100 g cibule

sójová omáčka

sůl

pepř

2 uzené makrely

Postup:

Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus“. Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova. Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli. Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky. Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.

GRILOVANÝ LOSOS S ČOČKOU BERLINSEN

Ingredience:

200 g čočky berglinsen 

100 g cibule

50 g celeru

50 g mrkve

50 g petržele

stroužek česneku

sójová omáčka                             

250 g drcených rajčat

olej

sůl, pepř

cukr krystal

600 g filet z lososa

tymián

 

Postup:

Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Baby kari s dýní a cizrnou voní exotikou: Dáte si?

04.11.2021 | „Garam masala, koriandr, kokosové mléko a také Ghí s kurkumou a pepřem se postarají o to, aby se z běžné zeleniny stal lahodný pokrm vonící dálkami. Dýně navíc obsahuje důležité minerály a také lutein a beta karoten, takže nás při vaření může hřát i dobrý pocit, že jsme udělali něco pro své zdraví,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka, které vám tento recept přináší.

PAVEL BERKY: SKVĚLÉ JÍDLO SE DÁ UVAŘIT I SE STOVKOU V KAPSE

17.01.2022 | Pavel není jen návrhář, nebo kuchař. Je to balzám na duši. Jeho životní energie je nebezpečně chytlavá a jeho pohled na svět neskutečně pokorný. Jestli teď řeknu, že je jednou z osobností, které nemohou minout Vaše srdce, je to pravda. Finalista Master Chef Česko z roku 2020 nenabízí talent a souhru chutí, nabízí sebe, svou duši a svoje přesvědčení. A to se Vám nepřejí!

Luxusní krevetky na Chardonnay: Ochutnáte a už se jich nezbavíte

22.11.2021 | Čerstvé krevety, trochu bylinek a skvělé víno, to je kombinace, která nemůže dopadnout jinak než totálním uspokojením všech smyslů. Pokud hledáte lehké a přitom zdravé jídlo, právě jste jej našli.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont