Rychlé, jednoduché a skvělé: Bramborový koláč s camembertem

Rychlé, jednoduché a skvělé: Bramborový koláč s camembertem

16.11.2021 archiv 2015

Originální sýrový recept je inspirovaný francouzskou kuchyní, které jsou jednoduché, časově nenáročné a můžete je připravit jako večeři pro svoji rodinu nebo pohoštění pro své přátele.

Ingredience:

·         2 těsta na pirohy nebo listového těsta

·         1 kg brambor

·         1 Camembert Président

·         20 cl mléka

·         2 celá vejce

·         1 žloutek

·         25 cl čerstvé husté smetany

·         20 g másla Président

·         jarní cibulka

·         petržel

·         sůl a pepř

·         muškátový oříšek

Postup: 

Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce 1/2 centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice. Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit. Předehřejeme troubu na 210 °C. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat. Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se salátem.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

KVALITA JÍDLA NA DĚTSKÝCH TÁBORECH? PAŠTIKA A LANČMÍT JSOU PASÉ

09.08.2022 | Pokud posíláte děti na letní tábory, asi je to s vědomím toho, že si tam nebudou užívat luxusu pětihvězdičkového hotelu a „nařachaných“ švédských stolů. To ale neznamená, že by děti neměly právo jíst na táboře vyváženě a v souladu s tím, co radí například i odborníci na dětskou stravu, což je vzhledem k jejich zvýšené aktivitě nejen žádoucí, ale i nutné!

ZBYTKY V KUCHYNI? RECEPTY, PŘI KTERÝCH JE UŽIJETE

17.02.2022 | Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!

BURČÁK BUDE! VALTICE OZNÁMILY SKLÍZENÍ HROZNŮ

01.08.2022 | První letošní hrozny, které poslouží na výrobu burčáku, sklidili dnes ráno ve vinohradu na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích. Většina obvyklých raných odrůd dozraje až za týden, vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice bude burčák vyrábět z odrůdy Augustovskij dovezené ze Slovenska. Ta dozrává o osm až deset dní dříve než Irsai Oliver, který obvykle dozrává jako první.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.