07.07.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Bramborová pochoutka z německy mluvící části Švýcarska, v podstatě obdoba našich bramboráků. Původně selská snídaně v kantonu Bern se rozšířila do celého Švýcarska.
„Připravují se z vařených nebo syrových brambor, nahrubo nastrouhaných. Osolené syrové brambory se chvíli obdělávají na pánvi, poté se z nich vytvarují placky, které se nechají dopéct v troubě. Pokud chceme použít vařené brambory, připravíme si je den předem, osolíme a rovnou tvarujeme malé lívanečky, které smažíme na másle nebo sádle. Kromě této základní receptury existuje celá řada variant – s kousky slaniny, sýra, cibulkou, rajčaty, kmínem i rozmarýnem. Rösti se podávají jako příloha i hlavní jídlo,“ vypráví režisér František Pojdl, který žije dlouhodobě ve Švýcarsku.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.