recepty  

Rajská omáčka

Rajská omáčka

29.08.2014 Renata Reihserová

Klasika české kuchyně podle receptu jižní Moravy.

Ingredience: Otma Gurmán rajčata krájená, 120 g rajčatového protlaku Otma, 215 g smetany na vaření, 4 ks pepře, 4 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 3 lžíce hladké mouky, špetka tymiánu, 10 lžiček cukru, 4 lžíce sádla, 1 cibule, ocet, sůl.

Postup: Do rozehřátého sádla vmícháme 10 lžiček cukru a počkáme, dokud směs nezkaramelizuje. Mezitím si do hrníčku scedíme nálev z rajčat. Okapaná rajčata přidáme do zkaramelizované směsi, chvilku povaříme a poté postupně přidáváme nakrájenou cibuli, pepř, nové koření, tymián a bobkový list. Opět necháme povařit a postupně přiléváme scezený nálev z rajčat. Směs dusíme, dokud cibule nezměkne. Následně směs propasírujeme, do omáčky přidáme protlak, dle potřeby dochutíme octem, cukrem a solí. Nakonec přimícháme smetanu, ve které jsme si rozkvedlali mouku. Chvilku povaříme a můžeme podávat. Doporučujeme podávat s těstovinovými kolínky nebo houskovým knedlíkem.


Mohlo by vás zajímat

Králík na řebříčku

18.05.2015 | S jakým kvítím to králíkovi sluší v létě? Nahořklá chuť řebříčku okouzlí dospělé strávníky, ale pokud chcete králíka servírovat dětem, upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch medu. Inspirací jsou svahy Středozemí, kde se dá každé býlí použít jako koření. Pečené maso lze jíst i studené.

Osud jménem ořechový dort

17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.

Domácí sýr do každé kuchyně

05.04.2015 | Domácí výroba sýra není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se do výroby pouštíte poprvé, nejvhodnější bude sýr čerstvý, ale pokročilejší sýraři si můžou troufnout na sýry složitější.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.