Prodejny Sklizeno nabízejí kvalitní maso

Prodejny Sklizeno nabízejí kvalitní maso

22.05.2012 Redakce

Opravdu kvalitní maso je v českých obchodech vzácností. Křehčené kuřecí doháněné vodou, vepřové ze zvířat, která žila celý život ve stresu, a příliš „čerstvé“ hovězí naprosto převažuje.

Prodejny lokálních potravin Sklizeno jsou jedním z mála míst, kde si můžete koupit vyzrálé, neboli stařené, hovězí, bio vepřové nebo kuřata, která běhala na denním světle. Proč stojí za to investovat do kvalitního masa a jak ho vybírat vysvětluje David Kukla, majitel Sklizeno. Květová špička, veverka, karabáček, váleček – to není obsah zahradní kůlny, ale partie hovězího, na kterých si můžete pochutnávat. Jen nejsou tak známé. To souvisí s tím, jak málo se u nás ví, jak správně zacházet s masem obecně a jak poznat kvalitu. „Přitom na chuť opravdu kvalitního masa, ať už teď často skloňovaného hovězího, nebo třeba běžnějšího kuřecího a vepřového, si rychle a rád zvykne asi každý,“ říká David Kukla, majitel Sklizeno, prodejen s lokálními surovinami.

Pro kvalitu masa jsou obecně klíčové dvě věci – to, jak zvíře žilo a čím bylo krmeno, a to, jak je s ním zacházeno po porážce a jak bylo maso skladováno. „Spokojený život zvířete je nejen důležitou otázkou etickou, ale i gastronomickou. Zvířata, která svůj krátký život prožila v neustálém stresu a byla krmena průmyslovou krmnou směsí stimulující překotný růst, nemohou nikdy mít tak kvalitní a chutné maso jako ta, která měla důstojný život s přirozeným pohybem na pastvě či ve výběhu a kvalitní, přirozené krmivo,“ jednoduše vysvětluje David Kukla. Pokud zvíře žije šťastnější život, může být šťastnější i ten, kdo si na něm pochutná. Jak říká známý americký autor Michael Pollan, „jste to, co jedlo to, co jíte“.

krava

Druhým faktorem zásadním pro kvalitu masa je jeho zpracování. Každé maso vyžaduje po porážce jiné zacházení. Je omyl myslet si, že čím je maso kratší dobu po porážce, tím je čerstvější, a tedy lepší. Například hovězí maso by se mělo nechat zrát, podobně jako třeba zvěřina. Při takzvaném suchém zrání, které by mělo trvat minimálně 14 dní a v ideálním případě kolem 60 dní, maso po porážce visí v půlkách v chladicím boxu při teplotě kolem 2°C. Dalším způsobem staření je takzvané mokré zrání, kdy už nabourané maso dozrává ve vakuovaných obalech, ve kterých je i prodáváno. Takto například zraje vychvalované jihoamerické maso, které dozrává ve vakuu cestou lodí do Evropy. Obě metody se dají kombinovat, což je příklad masa v prodejnách Sklizeno. Do vakuových obalů se nedostává vzduch, tedy ani nežádoucí mikroorganismy a vydrží v chladničce i několik týdnů (i po oficiální době spotřeby, pokud je obal neporušený) a je stále čerstvé. Díky tomuto „odpočinku“ křehne, povoluje a přirozeně zraje. Vytváří se i typický odér, který je doprovodným jevem zrání masa a pokud do něj uděláte palcem důlek, nebude se hned vracet.

prase

„Ve Sklizeno nabízíme jen masa od českých dodavatelů, u kterých jsme si jistí kvalitou. Jsme pyšní na naši nabídku vyzrálého bio hovězího a vepřového z farmy Sasov a z farmy v Jelcových Lhotkách od společnosti Ecoproduct. V naší nabídce je díky nim široká nabídka masa pro veškeré možné úpravy, navíc prodavači rádi poradí. Pro zákazníky máme navíc i jednoduchého průvodce hovězím masem, který napoví, na co se který kus hodí. Zákazníci se tak méně bojí neznámých názvů, jako je právě třeba karabáček nebo flank, a rádi zkouší nové věci,“ uvádí do nabídky Sklizeno David Kukla.

Kukla

Součástí masné nabídky Sklizeno jsou i farmářská kuřata z Němcovy Farmy v Netíně, u kterých budete překvapení, že kuře není vůbec ta suchá sterilní hmota, na kterou jsme zvyklí ze supermarketů. Pravidelně na pultech najdete i čerstvé králičí maso z králičí farmy v Litovanech a divočinu z Kuchařovic u Znojma.

Kompletní přehled toho, co prodejny Sklizeno nabízejí, můžete najít na www.sklizeno.cz.

Novou pražskou prodejnu najdete od 23. května na adrese Svatoslavova 24, Praha 4-Nusle.

Brněnské Sklizeno získalo doporučení na Scuk.cz.

maso

O Sklizeno:

Za projektem sítě prodejen Sklizeno stojí ryze česká firma Profor, s.r.o., která si vzala za cíl přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v moderních prodejnách. Sklizeno nabízí potraviny od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze za použití kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Svou první prodejnu Sklizeno otevřelo na podzim roku 2011 v Křídlovické ulici v Brně, druhá, pražská prodejna bude otevřena ve Svatoslavově 24 na Praze 4. Více informací o nabídce prodejen Sklizeno a o jeho dodavatelích najdete na www.sklizeno.cz.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.