Pro energii i klid v duši: Dejte si matcha tea!

Pro energii i klid v duši: Dejte si matcha tea!

21.11.2019 Jana Čiháková

Zelený japonský práškový čaj matcha vzal před několika lety kulinární svět útokem a snadno se vyšplhal na vrchol popularity, ze kterého asi jen tak nesestoupí. K dostání jsou dnes matcha čaje, dokonce latté nebo dezerty, oblíbené jsou také zmrzliny ze zeleného čaje i čokolády. Kde se ovšem matcha vzal a proč se do něj všichni zamilovali?

Stejně jako zelený čaj pochází i matcha z rostliny jménem Camellia (nebo Thea) sinensis. Tento dřevitý keř toho vskutku dokáže spoustu – kromě matchy umí vyprodukovat bílý čaj, zelený, oolong, černý i pu-erh. Druh čaje přitom závisí na regionu, odrůdě a způsobu zpracování, které v případě matchi znají jen ti nejlepší z nejlepších. Samotná výroba je ale velmi náročná, jde o jednu z nejnáročnějších ve světovém měřítku vůbec.

Blahodárný stín čaruje

Své specifické vlastnosti získává matcha díky unikátnímu způsobu pěstování zmíněného čajovníku, respektive jeho postupu před jeho sklízením. Třicet dní před sklizní totiž pěstitelé chrání své rostlinky před slunečním svitem pomocí zastínění. Lístky se pak ručně sbírají z vršků, přenesou se ihned do továrny zvané aracha, kde jsou napařovány, aby se zabránilo fermentaci a v čaji zůstaly živiny, zbaví se stonků, větviček, usuší se a poté se rozemele na žulových mlýnech na velmi jemný prášek. Výsledný produkt matcha je směs odrůd a má konzistentní kvalitu. Je 100% přírodní, nepřidávají se do něj žádné přísady, konzervační látky ani barviva. Nedochází k fermentaci. Matcha je tedy nejkvalitnější práškový zelený čaj, který obsahuje všechny účinné látky díky plnému využití aromatického celku čajového listu.

Náhoda vede k nejlepším objevům

Tento čaj patří mezi nejstarší odrůdy japonských zelených čajů, z Číny se dostal do Japonska přibližně na konci 12. století. Byl objeven náhodou během třeskuté zimy, kdy se pěstitelé čaje rozhodli zakrýt své čajovníky rákosím a slámou, aby zabránili jejich poškození vlivem mrazu před sklizní. Přišli na to, že zastínění jejich rostlin způsobilo, že rostliny najednou začaly produkovat více chlorofylu, aby kompenzovaly nedostatek slunečního svitu. Pěstitele potom zaujala sladší, méně svíravá chuť, příjemný pocit při popíjení i zajímavá barva čaje. Unikátní je, že se tento čaj nachází v sypké formě, která se míchá s horkou vodou. Konzumuje se proto hned po přípravě, než se prášek usadí na dně.

Je to jediný čaj takového druhu na světě, známý jako uklidňující stimulant, který mají v oblibě mají i zen budhističtí mniši při svých dlouhých meditačních sezeních. Matcha je vlastně taková tekutá meditace. Oceníte její efekt přinášející uklidňující euforii, který mentálně povzbudí, a přitom současně zrelaxuje. Lístky použitého k jeho výrobě totiž obsahují aminokyselinu L-theanin, která stimuluje produkci alfa vln v mozku, čímž navozuje tyto pocity klidu a uvolnění, ovšem bez pocitů ospalosti. Mnoho lidí ho proto rádo pije právě před jógou nebo meditací. Již ve 13. století se jej od mnichů naučili pít také samurajové, kteří si ho pochvalují nejen před zápasy. Umění, jak si čaj připravit a jak jej konzumovat, nazvali wabi a díky této filozofii vznikly japonské čajové obřady v takové formě, v jaké je známe dnes.

Elixír života

Matcha je 100% přírodní elixír mládí díky svým zdravotním benefitům. Chlorofyl, který si rostliny produkují, dokáže náš organismu detoxikovat, navíc má díky němu čaj zajímavou a netradiční krásně zelenou barvu. Čaj podporuje imunitní systém, obsahuje spoustu antioxidantů zvaných katechiny, které jsou nejúčinnější a nejprospěšnější pro tělo, chrání organismus před volnými radikály. Když přidáte matcha prášek k horké vodě, abyste si udělali čaj, nápoj bude obsahovat všechny nutrienty z celého listu. Snížíte tak riziko poškození buněk i vzniku chronických chorob. Na rozdíl od zeleného čaje, požíváte při pití matcha celé lístky a účinek je tak silnější.

Matcha také chrání zdraví jater, povzbuzuje srdeční činnost a podporuje mozkové funkce, kdy zlepšuje pozornost, reakční dobu a paměť. Výzkumy ukázaly, že konzumace dvou gramů zeleného práškového čaje denně po dobu dvou měsíců pomohlo vylepšit mozkové funkce u starších lidí. Matcha také slouží jako prevence rakoviny a snižuje produkce špatného LDL cholesterolu. Pomáhá regulovat metabolismus a hubnout bez nepříjemných vedlejších účinků.

 


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.