Praha – matka měst, matka dobrot

Praha – matka měst, matka dobrot

15.09.2011 Dana Večeřová

V minulých číslech jsme se zaměřili na bezvadné produkty z různých krajů. Neměli bychom zapomínat, že naše hlavní město je také kraj a může se pochlubit zajímavou produkcí. Sledujíce světové trendy, se hlavní město stává i gastronomickým rájem, ve kterém mohou labužníci ochutnat tradiční českou i světovou kuchyni. Praha je místem, kde se koná celá řada food festivalů a pořádají se farmářské trhy, díky kterým si Pražené mohou nakoupit čerstvé a lokální produkty.

Kupříkladu pražská firma Boneco se specializuje na výrobu lahůdek. Z řady výrobků bylo pět oceněných certifikátem KLASA. A jaké to jsou? Klasická majonéza Majolka, grilovací hořčice, dále Francouzská omáčka, Tvarohová pomazánka, Drůbeží salát Pikant a Vaječný salát. Smetanová cukrárna také nabízí celou řadu pochutin. Jmenovitě Rybí salát Delikat, Salát s krabí příchutí Delikat, Budapešťskou pomazánku Delikat, Pomazánku se sýrem a česnekem, Bramborový salát Delikat, Pikantní sýrovou pomazánku Delikat, Šunkový závitek v aspiku, Henri vejce a Nakládané sýrové kuličky.

Svačinky i sýry

U svačinkového tématu ještě zůstaneme. Společnost Ehrmann získala ocenění kvality KLASA za tvarohový krém Cremaviva, který lze zakoupit v příchutích: broskvové, vanilkové, jahodové a stracciatella. Ocenění KLASA získaly i výrobky firmy PLASTCOM a.s. Nemusíte se však bát, že by snad byly z plastu! Přesvědčí vás třeba Archivní sýr Sychrov. Polotvrdý sýr Gaston s příchutí oregana, papriky a chilli nebo pepře a chilli. Eidam vyrábí s různým obsahem tuku v sušině – 45%, 30% a 20%.

Mlýnské výrobky

Výčet mlýnských výrobků z pražského kraje je dlouhý. Společnost Emco vyrábí müsli směsi s důvtipným jménem Mysli na zdraví. Myslet na zdraví můžeme s malinami a borůvkami, s křupavými ořechy, s kousky ovoce, s čokoládovými vločkami, s ořechy a s jahodami a mandlemi. Pekárna KONTINUA dodává Chléb – Hostivařský pecen, balený Croissant s nugátem, Pikantní tyčinky, Tyčinky se sezamem a Tyčinky se solí a kmínem. Naše další zastávka bude v Michli. Co nabízí vyhlášené Michelské pekárny? V první řadě oblíbený dezert metro. Je libo klasický, kakaový nebo punčový? Dále pak víkendové pečivo – prodává se i v sezamové variantě. Společnost Opavia rovněž sídlí v Praze. Jaká Tatranka je vaše nejoblíbenější? S arašídy, s lískooříškovou náplní či čokoládová? Smetanová cukrárna se ještě jednou přihlásí o slovo. Siena dort, dost Louskáček, Jahodový dort s želé, Čokoládový dort, Medový dort, Labutě, Tartaletka, Větrník, Věneček, Marokánky, Špička koňaková, tyhle laskominy zpestří každou oslavu.

Vynikající šunky

Řeznictví U Dolejších se stalo pojmem i díky vynikajícím Davelským Taliánům, Davelské šunkové tlačence, Davelské macešce, Vorařské klobáse a především Pražské šunce na kosti – vše pro svou kvalitu nese ocenění kvality KLASA. Pro úplnost bychom měli zmínit Františka Kratochvíla a jeho Smíchovské uzeniny. Šunka na kosti a Šunka Mandolína dosahují nejvyšší jakosti!

Ovoce i zelenina

Praha se může pochlubit i bohatou nabídkou ovoce a zeleniny. Společnost Agrimex z Vestce u Prahy prodává řadu mražené zeleniny: Špenát, Špenát ochucený, Listový špenát, polévkovou směs Exklusive a Zeleninovou bramborovou směs s hříbky. Nesmíme zapomenout na Malinovou dřeň Dione, Jahody dělené s cukrem a Jahodovou dřeň Dione.  Žlutou balenou cibulí se pyšní společnost ČEROZFRUCHT. Blanická bramborářská s.r.o. dodává na trh balené brambory – rané a pozdní. Dále pak odbytové družstvo CZ FRUIT, které sdružuje pěstitele ovoce. Pomocí této organizace je možné dohlížet na kvalitu devíti odrůd jablek: Golden, Delicious, Gloster, Jonagold, Idared, Rubín, Bohemia, Šampion a Gala.

Vejce pro každého

Nejvíce obchodovanou komunitou firmy Schubert Partner jsou vejce. Vedle klasických vajec (s názvem Tuzemská.cz) prodává i vejce Omega Pro obohacená o 3 mastné kyseliny, které u dětí ovlivňují vývoj nervového systému a u dospělých snižují hladinu cholesterolu. Název Cereal Q může mást – jde však o vejce nosnic krmených směsicí čtyř druhů zrnin. A přednost vajec BIO NATUR není třeba vysvětlovat!

Čajové směsi

Na Zbraslavi už od roku 1994 sídlí společnost LEROS. Za úkol si klade vyrábět co nejkvalitnější čajové směsi. Čajová směs Leros z řady NATUR Spánek, nervy obsahuje meduňku, heřmánek, chmel, levanduli a kozlík lékařský. Echinacea Tea, Imunita obsahuje šípky, kořen echinacey, bez a tymián. Další řadou je Leros Baby: Dětský čaj bylinný a Kašel, průdušky jsou doplněny o ovoce a mrkev. Poslední produkt, který se těší ocenění kvality KLASA, Čaj pro kojící matky příznivě ovlivňuje tvorba mateřského mléka.


Mohlo by vás zajímat

Dlouhé, krátké, tvarované, zkrátka těstoviny

22.02.2013 | Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.

Chutě českých regionů III

05.05.2014 | Čemu se říkalo zemská jablka? A jak chutná pravý Křemešník z Vysočiny?

Zdravý jako rybička díky rybám

17.04.2013 | Přestože existují odlišné názory na zdravou výživu, zůstává jedna společná jistota, na níž se shodují všichni – ryby. Ty jsou odborníky označovány bez výjimky za potravinu, proti níž nejen že nemají námitky, ale naopak ji považují za jeden ze základních prvků zdravé výživy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.