Pozor na plodiny ze zatopených zahrad

10.06.2013 SZPI

Kromě potravin zasažených povodňovou vodou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele i na nebezpečí, které představují zemědělské plodiny na polích a zahradách ze zatopených oblastí.

V důsledku kontaminace záplavovou vodou hrozí u těchto plodin vysoké riziko výskytu nebezpečných patogenních mikroorganismů a zárodků nebezpečných onemocnění. Dalším rizikem je i kontaminace chemickými látkami například z průmyslu nebo zemědělské výroby, které jsou škodlivé pro lidské zdraví.

SZPI důrazně varuje spotřebitele, aby tyto plodiny nekonzumovali ani po tepelném zpracování, které nemusí eliminovat všechna uvedená rizika. Provozovatelům potravinářských podniků inspekce doporučuje – na základě principu předběžné opatrnosti - neuvádět tyto plodiny do oběhu.


Mohlo by vás zajímat

Inspekce zakázala tunu nevyhovujících potravin z Vietnamu

03.02.2014 | Zkvašené ovocné pomazánky s plísní a larvami hmyzu.

Pozor na rozinky z Iránu

30.05.2014 | Kupovali jste rozinky v Globusu? Raději zkontrolujte výrobce a šarži. SZPI ve výrobku nalezla přítomnost nepovolené látky.

Nejvíc problémové jsou čokolády, ovoce a medy

27.02.2014 | SZPI uskutečnila v roce 2013 celkem 35 686 plnohodnotných kontrol.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.