Pozor na kávu z Thajska

Pozor na kávu z Thajska

09.07.2013 SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět do oběhu výrobek INSTANT COFFEE MIXED v balení 160 g od výrobce COFFEE FARMER Co., Ltd., země původu: Thajsko.

Laboratorní analýza u předmětního výrobku prokázala přítomnost účinné látky siledenafil v množství 39,4 mg na 1 dávku (sáček) a laktózy v koncentraci 886 mg na kilogram. Sildenafil je látka, jejíž použití není příslušnou legislativou v potravinářství povoleno a využívá se zejména v léčivech na podporu mužské erekce. Nevědomé požití této látky může způsobit závažné zdravotní komplikace kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem. Na obalu dále chyběla informace o přítomnosti laktózy, což je silný alergen a distributor je povinen na výrobku vyznačit jeho přítomnost. Z uvedených důvodů nelze potravinu považovat za bezpečnou, tím nevyhověla nařízení (ES) 178/2002 a SZPI proto neprodleně nařídila její stažení z tržní sítě.

kava

Distributor v ČR – společnost SIAM Centrum s.r.o. – výrobek uváděla do oběhu prostřednictvím e-shopu na adrese www.siamcentrum.cz a v provozovně SIAM Centrum, Pražská 141, 261 01 Příbram.

kava2

kava3


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Mák s opiem

04.02.2014 | SZPI odhalila nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v máku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.