POULET KUŘE NA FRANCOUZSKÝ ZPŮSOB - DÁTE SI?

POULET KUŘE NA FRANCOUZSKÝ ZPŮSOB - DÁTE SI?

10.01.2022 zdroj informací a receptu www.nebespan.cz.

Vyzkoušejte poulet (= kuře) parmentier (čti „pule parmentiié) s francouzským šarmem.

BUDETE POTŘEBOVAT

5 větších brambor vhodných na kaši, 250 ml 30% smetany, 50 g másla, 3 kuřecí prsa,

1 cibule, 1 česnek, 1 sklenička kuřecího bujónu, 3-4 lžíce hrubozrnné hořčice, olivový olej,

1/2 lžičky curry, sůl, pepř, kousek parmazánu

Dále potřebujeme: kulatá servírovací formička (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm), plech vyložený pečícím papírem

POSTUP

1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla a trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.

2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět.  Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody.  Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.

3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.

4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou vešlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).

5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.

Jsou možné i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce – např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd.  Můžete tak použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Luxusní krevetky na Chardonnay: Ochutnáte a už se jich nezbavíte

22.11.2021 | Čerstvé krevety, trochu bylinek a skvělé víno, to je kombinace, která nemůže dopadnout jinak než totálním uspokojením všech smyslů. Pokud hledáte lehké a přitom zdravé jídlo, právě jste jej našli.

HRSTKOVÁ POLÉVKA UMÍ ZÁZRAKY! PRO SPORTOVCE I DIETÁŘE

18.01.2022 | Hrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce čočky, hrachu a fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin.

6 MÝTŮ O MLÉCE, KTERÉ PŘEŽILY NOVÉ TISÍCILETÍ

12.01.2022 | Věděli jste, že více než třetina čechů (36 %) pije mléko méně než jednou týdně, a z toho 28 % nepije mléko vůbec? Značnou vinu na tom mají i některé mýty a často uváděné nepravdy, které o této potravině mezi veřejností kolují. Proto jsme oslovili odborníky, kteří nám prozradili, jak to s těmi mýty vlastně je?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont