Potravinářská komora ČR volila prezidenta

Potravinářská komora ČR volila prezidenta

31.05.2012 PK ČR

Potravinářskou komoru povede další čtyři roky prezident Ing. Miroslav Toman, CSc. Rozhodlo o tom dnes ve volbách nové Představenstvo Potravinářské komory ČR.

Výrazně posílilo i nově zvolené, zúžené Představenstvo Potravinářské komory, ve které nechybí majitelé a zástupci nejvýznamnějších potravinářských podniků v České republice (majitel Madety Milan Teplý, majitel ZŘUD Písek Čestmír Motejzík, majitel Interlacto Group Oldřich Gojiš, generální ředitel TTD Dobrovice Oldřich Reinberger, generální ředitel Znovínu Znojmo, a. s. Pavel Vajčner, generální ředitel Penamu, a. s. Jaroslav Kurčík). Větší zapojení těchto představitelů potravinářského sektoru do aktivit Komory přinese nepochybně další posílení postavení Potravinářské komory vůči domácím a zahraničním subjektům.

K hlavním cílům činnosti PK ČR v následujícím čtyřletém období patří zejména aktivní účast Potravinářské komory na vytvoření věrohodné a konkrétní Koncepce potravinářského průmyslu a Koncepce zemědělství, které by měly sloužit jako základ pro všechny další úvahy, kam směřovat agro-potravinářský komplex v této republice. V této souvislosti je nezbytně nutné další posilování postavení značky KLASA, její podpora na prodejním místě a zapojení spotřebitelů, výrobců a obchodníků do jejího dalšího budování.

Důležitá je rovněž další podpora regionálních produktů, dotvoření funkčního systému řízení a propagace tohoto projektu s rozhodujícím podílem regionů. V prvé řadě bude ovšem Potravinářská komora ČR ovšem pokračovat ve svém vlastním projektu - Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou, který se v loňském roce úspěšně rozběhl.

Prioritní zůstává pro PK ČR rovněž otázka kvality potravin, je potřeba zpřesnit a zpřísnit příslušné předpisy, které stanoví, co musí a naopak co nesmí být v konkrétních potravinářských výrobcích obsaženo  (jednotlivé komoditní vyhlášky, vyhláška č. 326/2001 Sb., apod.)

V oblasti obchodní a exportní politiky je zájmem PK ČR dokončení novelizace zákona o významné tržní síle a jejím zneužití v duchu navrženém meziresortní komisí, včetně tlaku na kontrolu jeho dodržování. Pokud jde o export, pak je naprosto nezbytné provést analýzu cílových regionů a určit, na které z nich se zaměřit a které výrobky podporovat.

Z pohledu situace na domácím trhu je nezbytné podpořit důslednou kontrolu dovážených potravin z pohledu nejen bezpečnosti ale i ostatních právních předpisů (označování, skladování, složení) a také důsledné sledování cen dovážených produktů z pohledu dumpingu.

 


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.