Poklady Plzeňského kraje

Poklady Plzeňského kraje

19.10.2011 Dana Večeřová

Město Plzeň a kraj, který se kolem rozprostírá, se mohou pochlubit mnohým. V poslední době především fotbalem. Avšak že je město i dostatečně kulturní dokazuje titul Město Kultury pro rok 2015. Univerzita má v kraji také svou tradici. A stejně tak potravinářství.

Stock - Božkov

Velikou chloubou produkce Plzeňského kraje je bezpochyby Stock – Božkov, která vlastní osm certifikátů KLASA. Společnost je největším výrobcem lihovin v České republice a její historie se datuje až do roku 1920.
Sluší se a patří začít s největší klasikou. Tou není nic jiného než Fernet Stock. Tajná receptura, složená ze 14 bylin proslavila tento 40 % likér i daleko za hranicemi. Jemnější Fernet Stock Citrus dochucený ovocnými plody má nižší obsah alkoholu: 30 %. Další výčet čítá stálici nápojových lístků, Božkov Tuzemský rum. Ten nesmí chybět ve vánočním cukroví, ale přiznejme si –- může i za nejednu kocovinu! Tak jako tak, vedle vánočních dobrot je grog jednou z věcí, která dělá zimu snesitelnější. Od grogu se můžeme přehoupnout ke griotce, která rovněž v sortimentu nechybí. Ať už horká nebo ledově vychlazená, Stock ví, jak na jemný likér pro dámy!
Božkov Vaječný likér vyrobený z prvotřídních vajec se rovněž může pochlubit výjimečnou kvalitou. Vodka Božkov se 37,5 % alkoholu překvapí svou vytříbenou jemností. Neznalého –- či abstinujícího –- může překvapit, že se výrobna likérů a pálenek může pochlubit i Slivovicí. Je to tak. Vedle klasické se 40 % alkoholu je tu i Slivovice Stock Excellent se 45%. Jak se říká, všeho moc škodí, a to platí u alkoholu obzvlášť, avšak co jiného utuží kořínek lépe než poctivá štamprlička?   

Kuřecí ráj

Každý správný kraj má svou drůbežárnu. A nutno podotknout, že Drůbežářský závod Klatovy dělá Plzeňskému kraji čest! Certifikát KLASA získal na valnou většinu produkovaného sortimentu. Nabízí jak celé chlazené Kuře bez drobů a Kuře na roládu, ale i různé části kuřete: Kuřecí prsní řízky, Kuřecí prsní řízky bez kůže, Kuřecí stehenní řízky, Kuřecí stehna, Kuřecí zadní čtvrtky. Dále pak v uzené úpravě: Kuřecí uzenou cihlu, Kuřecí uzená stehna a celé uzené kuře. Přípravu jídla v kuchyni usnadní Kuřecí játra na pánev s bazalkou a Kuřecí pánev Hubertus. Dále pak samozřejmě nesmí chybět nabídka uzenin, jmenovitě Kuřecí klobása se sýrem, Klatovská tlačenka z kuřecího masa, Tlačenka z kuřecího masa a delikatesní Kuřecí šunka standardní z prsních řízků.

Šunkové speciality

Dalším podnikem, který nabízí celou škálu masných výrobků, je Masokombinát Plzeň. V současné době jde o největší závod na výrobu uzenin v Čechách, který patří k nejmodernějším závodům v rámci celé Evropské unie. Svého výhradního postavení dosahuje neustálými investicemi do nových technologií, výrobních zařízení a rozšiřování provozů. První výrobní hala byla spuštěna v roce 1999 a postupně byla do roku 2009 dokončena výstavba dalších dvou výrobních hal a ostatních souvisejících provozů.
Hlavním výrobním programem jsou šunky, šunkové speciality, krájené uzeniny, balené uzeniny určené k samoobslužnému prodeji , sezónní výrobky –- grilovací zboží a především vlastní speciality s vynikající chutí a špičkovou kvalitou pod značkou Schneider, kde jsou samozřejmostí vlastní speciální receptury. U všech výrobků je velmi pečlivě dodržován výběr nejlepšího masa, koření a samozřejmě také dodržování vysokého hygienického standardu a správné výrobní praxe. Již od roku 2001 má společnost zavedený a certifikovaný systém managementu jakosti dle mezinárodního standardu ISO 9001 a samozřejmostí je také certifikace dle normy BRC Global Standard Food. Ochutnat tak můžete vše, na co si vzpomenete – v osvědčené kvalitě a navíc se značkou KLASA, kterou se pyšní již 36 výrobků.
Z nabídky uzenin jmenovitě Středočeskou klobásu, Kuřecí klobásu se sýrem, Grilovací klobásu švestkovou, Šunkové párky, výjimečné lahodné Párky s nivou, Vídeňské párky extra, Vídeňské párky se sýrem, Grilovací párek se sýrem a slaninou, Debrecínské párky, Frankfurtské párky, Kuřecí párky, ESO párky ve skopovém střívku, nebo mimo jiné Párky Extra Fitness. Z kategorie předpřipravených mas tu jsou například Grilovací tyčinky Barbecue, Grilovací tyčinky masové, předsmažená řada s názvem Dobré jídlo, která čítá Kuřecí řízek, Kuřecí nugetky, Kuřecí Cordon Blue a Kuřecí kuličky se sýrem a šunkou, Karbanátky mini a v neposlední řadě porcované a vakuově balené Vepřové kostky na guláš a Hovězí kostky na guláš.

Malý podnik jménem Jatky Blovice nabízí výtečný Lahůdkový bok s kapií nebo s česnekem. Společnost MASO WEST vyrábí Duryňskou tlačenku, Kroupová jelítka ručně špejlovaná, Aspikový hřbet s křenovou rolkou, Bagetu s kuřecími řízečky a také Bramborák.

Nejsou kroupy jako kroupy

          Na první pohled se může zdát, že tím je jasně řečeno, na co jsou v Plzeňském kraji machři. Tím ale výčet výrobků nekončí! Bílý mlýn Kepka s.r.o. nabízí celou řadu mlýnských výrobků, které svým zpracováním vyhoví všem nárokům na zdravé stravování 21. století: Ječné kroupy malé, střední, velké, Lámanka, Perličky, dále Ovesné vločky, Ovesné vločky – jemné, Pšeničné vločky a Žitné vločky. Horažďovický mlýn Josefa Brabce se zase specializuje na sypkou směs na přípravu knedlíků: Jemné knedlíky jsou velice oblíbené, alternativou k nim jsou pak Bramborové knedlíky. Směs KNEMIX se hodí na přípravu houskových i sladkých plněných knedlíků. 

A to není vše…

           Posledními lahůdkami, co stojí v kraji za zmínku, je bezpochyby tvrdý sýr ŠUMAVA – Moravský blok porcovaný z Mlékárny Klatovy, tavený sýr Delicato extra smetanové společnosti TANY Nýrsko a zajímavá specialita – Vařená dlouhá vejce z Š&L drůbežárny Vejprnice.  Mezi další výrobce, kteří v tomto kraji získali pro některý svůj výrobek ocenění kvality KLASA, patří Jan Pondělíček – pekařství a cukrářství Dvorec nebo společnost Stříbro, s.r.o. se čtyřmi jogurty CREMAVIVA (jahoda, broskev, vanilka a stracciatella).


Mohlo by vás zajímat

Ve znamení hub

14.08.2012 | Již v dávných dobách byly houby používány jako prostředek proti neduhům a nemocem. Lidé jim nezřídka přisuzovali kouzelné vlastnosti, neboť rostou ze dne na den i na místech, kde by je nikdo nečekal. I dnes se zejména v Asii používají prostředky vyrobené z hub jako léčivé preparáty. V našich končinách se můžeme setkat například s kapslemi plněnými sušenou hlívou ústřičnou. Ta příznivě ovlivňuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Považuje se za „zázračnou houbu“, která regeneruje buňky a tím zpomaluje stárnutí.

Dlouhé, krátké, tvarované, zkrátka těstoviny

22.02.2013 | Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.

Sušenky, oplatky a perník

23.07.2012 | Najít v okolí někoho, kdo nemá rád sušenky, oplatky nebo perník je snad nemožné. Každý z nás alespoň příležitostně neodolá a kousek trvanlivého pečiva sní. Přestože přesný časový úsek minimální spotřeby není stanoven, je zažité, že trvanlivé pečivo má minimální trvanlivost dva měsíce. Do této skupiny ještě patří pečivo ze šlehaných hmot, suchary a preclíky. Oplatky, sušenky a perník však hrají prim a představují největší podíl v objemu výroby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.