Počet minipivovarů v Česku loni vzrostl na 280

Počet minipivovarů v Česku loni vzrostl na 280

19.03.2015 ČTK

I přes vyšší cenu a menší množství uvařeného piva se minipivovary úspěšně snaží konkurovat velkým výrobcům

V Česku přibývá minipivovarů, za poslední rok se jejich počet zvýšil více než o čtvrtinu na 280, přičemž celková produkce nejmenších pivovarů vzrostla o 30 %. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento. Přesto se stále staví další a jejich počet letos překročí 300. Navíc vznikají čím dál větší minipivovary.
    Celková produkce minipivovarů se pohybuje mezi 200 000 až 250 000 hektolitry, což je asi 1,2 až 1,3 % trhu. "To je tak na úrovni pivovaru Bernard včetně jeho nealkoholické produkce," uvedl Tomáš Erlich ze Sdružení přátel Piva.


    Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Jejich pivo je v průměru o deset až 50 % dražší, a minipivovary se snaží zákazníky lákat na jiný typ piva. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit speciály či ochucená piva.


    

Některé pivovary, které začínaly v kategorii minipivovarů (s ročním výstavem pod 10 000 hl) tuto kategorii přerostly, například pivovary Kácov či Chotěboř. Naopak pivovar Herold z Březnice, který v minulosti vaříval okolo 30 000 hl ročně, do kategorie minipivovarů spadl.

Nyní se minipivovarům blýská na lepší časy, jelikož malé a velké pivovary zakopaly pomyslnou válečnou sekeru a hodlají spolupracovat.
  


Mohlo by vás zajímat

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 | Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.