Plesnivé arašídy a metanol ve vodce

Plesnivé arašídy a metanol ve vodce

11.10.2012 Mgr. Jana Uhlířová

Plesnivé arašídy, víno, vydávající se za české nebo vodku s metanolem, to vše nalezly kontroly v našich obchodech v uplynulých dnech. Kde a jaké prohřešky dozorové orgány řešily?

Přibližně u třetiny Neloupaných pražených arašídů v Tesco Stores v Plzni (Rokycanská 1385/130) se na skořápce vyskytovala plíseň v podobě černých skvrn. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Výrobek byl dovezen z Číny.

V Globusu ČR (Chotíkov 385) v Plzni byl zase laboratorně zjištěn nižší obsah čisté svalové bílkoviny (svaloviny) u Steinex Vysočiny, než je stanoveno příslušnou vyhláškou. Výrobek měl vyšší hodnotu aktivity vody, než je dáno příslušnou vyhláškou - výrobek se může spotřebiteli jevit jako „málo vysušený". Výrobcem je J. STEINHAUSER, Brno.

U Dornfelderu, jakostního vína s přívlastkem pozdní sběr-suché, 2010, bylo zjištěno, že nebylo vyrobeno z hroznů původem z České republiky. Inspekce objevila tento prohřešek ve Chválenicích v prodejně K.V. AUTO-SPRINT. Víno bylo plněno ve Vinařství U Kapličky v Zaječí.

vino

V Penny Marketu v Třemošné (Plzeňská tř. 1676) byl obsah masa dvou z pěti odebraných výrobků Rybí salát s jogurtem FISHI z dané šarže (marinované sleďové filé) nižší než výrobce deklaruje na obale, a to 18 % a 22 % místo deklarovaných 30 %. Výrobcem je Rybex CZ a.s. ze Třince.

salat

Ve výrobku R.D.P. Spirit Vodka 40 % u kontrolované osoby Jiřiny Pšejové ve Fryštáku (6. května 35)  byl zjištěn metanol v množství vyšším, než připouští příslušný právní předpis. Jedná se o nejakostní výrobek. Zjištěný nález nemůže akutně ohrozit lidské zdraví. Vyrobil R.D.P. Spirit, Bystřice pod Hostýnem.

 

Do výrobku Med květový smíšený lesní, prodávaného v AHOLDU v Hradci Králové (Kutnohorská 226),bylo přidáno barvivo amoniak - sulfitový karamel (E150d). Do medu se žádná barviva přidávat nesmí. Výrobcem je MEDOKOMERC Čestín.

med

Ve výrobku VAPA Drink TUZEMSKÝ 40% alk. výrobce VAPA DRINK v Žeranovicích byl zjištěn metanol v množství větším, než připouští příslušná vyhláška. Jedná se o porušení jakostního požadavku. Zjištěný nález nemůže akutně ohrozit lidské zdraví. Číslo kolku: 402 830 C2ED.

tuzemak


Mohlo by vás zajímat

Každý sedmý stánek na trzích porušil předpisy

18.06.2014 | Špatná hygiena, chybné značení nebo nedodržení chladírenských požadavků - s čím se můžete setkat na trzích? A jak si vybrat, u kterého stánku je dobré nakoupit?

SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem

21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.