Párujeme víno s masem s vinařkou Lenkou Michlovskou

Párujeme víno s masem s vinařkou Lenkou Michlovskou

31.01.2020 Jana Čiháková

Lámete si hlavu, jaké víno se hodí k určitému druhu masa? Máme pro vás několik osvědčených tipů od Lenky Michlovské. Díky těmto kombinacím nikdy nesáhnete vedle.

Obecná a velmi jednoduchá poučka je podle barev. Bílé víno se k hodí k bílému masu, červené víno k červenému masu. Ale to je jen velmi základní snoubení. Pojďme trochu hlouběji, k dokonalejším propojení chutí, se kterými zažijete nezapomenutelné chuťové zážitky.

Připraveni? Začínáme!

Kombinace, které perfektně fungují a nikdy se nemění je Cabernet Sauvignon a jehněčí hřebínek nebo Pinot Noir s divokou pernatou zvěří – bažant, koroptev, perlička a divoká kachna.

Hovězí steak a hovězí tatarák se krásně hodí k vínům barikovým, konkrétně mohu doporučit vína Frankovka 2016 pozdní sběr, bariggue, André 2015 pozdní sběr, barrigue, Alibernet 2013 pozdní sběr, bariggue nebo Svatovavřinecké 2015 pozdní sběr, bariggue. Skvělá je také kombinace s Merlot 2017 pozdní sběr.

K dušenému hovězímu masu doporučujeme Veltlínské zelené 2017 nebo Ryzlink vlašský 2015.

Ke krůtímu masu volíme bílé, perfektní je opět víno barikové. Můžete vyzkoušet například Chardonnay 2017 pozdní sběr nebo Ryzlink rýnský 2012, doporučuji naši řadu Chateau Dowina, která zrála v dubových sudech.

Tuzemské bílé ryby budou perfektně ladit s bílým vínem pozdního sběru. Perfektní je Sylvánské zelené 2016, Veltlínské zelené 2017 nebo Ryzlink rýnský. K tuňákovi naopak volíme červené, skvělý je Modrý portugal nebo Rulandské modré. Candáta perfektně doprovodí Sylvánské zelené 2016 pozdní sběr nebo Ryzlink Rýnský.

Pokud budete připravovat vepřové maso na pánvi, určitě volte bílé víno. Naše tipy: Rulandské šedé a Chardonnay. Naopak k pečenému žebru, koleni nebo bůčku párujeme víno červené. Jestli zvolíte Cabernet Moravia, Merlot nebo Rulandské modré, už zálež jen na vás. Všechny kombinace jsou naprosto odzbrojující.

Chystáte poctivý český guláš? Jak hovězí, tak vepřový bude perfektně ladit s červeným vínem. Zajímavý doprovod vytvoří Frankovka.

Ať už se chystáte na přípravu jakéhokoliv pokrmu, přemýšlejte rozhodně i nad vínem, které k němu nalijete. Zkoušejte, ochutnávejte a uvidíte, že budete objevovat další a další spojení, která vám nachystají neskutečné zážitky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.