PANGAS: RYBA VHODNÁ NA TALÍŘ, ANEBO ROVNOU O KOŠE?

PANGAS: RYBA VHODNÁ NA TALÍŘ, ANEBO ROVNOU O KOŠE?

13.09.2023 EVA TITZOVÁ, ARCHIV 2021

Spotřeba ryb není v České republice příliš valná, to je pravda. Jakýkoli krok, který povede k navýšení konzumace rybího masa, je proto vítaný. Tedy… má to jednu výjimku. Mělo by jít o ryby kvalitní a ne o odpad přímo ze dna špinavé vody.

Pangas patří u nás k nejprodávanějším rybám. Spotřebitelé ho znají pod několika názvy, které jsou v České republice povoleny: pangas dolnooký (pangasius hypophthalmus), pangas  siamský, sumec žraločí, sumeček žraločí a také  štítohlavec žraločí. Ať už má ale na etiketě tato ryba jakoukoli nálepku, pro všechny platí, že nepatří mezi ryby doporučované ke konzumaci.

Z ODPADNÍ STOKY

Předně musíme upozornit, že pangas  není mořská, ale sladkovodní ryba. Jejím největším producentem je Vietnam, pochází odtud až 90 % veškeré produkce. Zde se chová v akvakulturních farmách na řece Mekong. V posledních letech je bohužel tato řeka, která protéká ČLR, Laosem, Kambodžou, Vietnamem, a rovněž tvoří hranici Laosu s Myanmarem a Thajskem, označována za odpadní stoku Asie. A právě to je důvod, proč přestal být pangas nejen chutný, ale především bezpečný. Ryby zde chované mohou trpět, a také většinou trpí, plísněmi a především kožním parazitem, kterého lze najít v žábrách. Pokud se ho chtějí pěstitelé zbavit, obvykle používají tzv. malachovitou zeleň, o které je dnes známo, že je silně karcinogenní.  Bohužel zatím neexistuje žádný ekvivalent, který by byl stejně účinný.

BEZ CHUTI I ZÁPACHU

Pangas je velice zřavá ryba, po jakém krmení v teplé vodě ale tak rychle dorůstá do jateční velikosti, není známo. Má velmi měkké bílé nebo lehce narůžovělé a netučné maso, nepáchne rybinou, nemá k radosti většiny konzumentů kosti, ale bohužel ani žádnou chuť. Lze se domnívat, že je to právě vlivem použitých chemikálií při přepravě z Asie do Evropy.

Veškeré produkty, které putují do zemí Evropské unie, musí být bezpodmínečně opatřeny veterinárním osvědčením, které deklaruje, že jsou v souladu s legislativou EU. Navíc produkty ze třetích zemí musí splňovat ještě jednu podmínku, výhradní vstup přes stanoviště hraničí kontroly, kde jsou podrobeny kontrole, včetně kontroly průvodních dokladů.

RYBKA POTÍŽISTKA

U nás se věnuje kontrole ryb také Státní veterinární správa, která v minulých letech už nařídila stáhnout z prodeje několik šarží mraženého pangase, protože obsahovaly látku, kterou evropské předpisy zakazují. Veterináře na tuto skutečnost upozornilo Německo. Šlo o látku  nitrofurazon, kterou je dovoleno používat přesně specifikovaným způsobem pouze v humánní medicíně. Při produkci zvířat určených pro spotřebitelský trh je však zakázána. Jak vyplývá z tehdejšího stanoviska SVS, tato látka může vyvolávat alergické reakce a existuje i podezření na rakovinotvorný účinek.

Před několika lety se problematice pangase věnovala také německá veřejnoprávní televize, jejíž štáb se vydal společně se zástupkyní mezinárodní ekologické organizace WWF právě do delty Mekongu ve Vietnamu. S pomocí znalce tamějších poměrů se jim podařilo nahlédnout do zákulisí zpracování pangase. Vše, co zde štáb viděl, včetně přeplněných chovných boxů, ve kterých byly viditelně nemocné kusy ryb, ryby tísnily, byly přidušené a potlučené poté prezentoval v pořadu Zdraví a výživa aneb lež o pangasovi. Nutno podotknout, že takto chované ryby mohou být pro člověka skutečně nebezpečné.

Pravdou je, že se vietnamští producenti zalekli, že by mohli díky svým „chovatelským postupům“ přijít o významné zisky, a tak se začali zajímat zejména ve Francii, jak správně postupovat při chovu a celkově zacházet s rybami. Situace se mírně zlepšila, což potvrzují i záznamy v evropské databázi Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). I když ale počet případů klesá, pegas nemá vyhráno.

Jsou tu totiž i další věci, které mluví v jeho neprospěch. U pangase na obalu často chybí informace. Často se týkají přidaných látek – polyfosfátů nebo citrátů. Navíc, jak opakovaně ukázaly analýzy, obsahuje i méně než 50 % rybího masa a mnoho přidané vody, za kterou  si citelně připlatíte.


Mohlo by vás zajímat

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.