OBRAŤTE A POCHUTNEJTE SI: SLANÝ RAJČATOVÝ KOLÁČ

OBRAŤTE A POCHUTNEJTE SI: SLANÝ RAJČATOVÝ KOLÁČ

05.10.2022 Jana Čiháková

Že musí být koláč vždy jen sladký? To přece nemusí být pravda. Tento slaný ze špaldové mouky je lehký a skvěle poslouží jako chutná obměna večeře! Stačí ho jen obrátit a pak už si ho můžete jen vychutnat!

BUDETE POTŘEBOVAT:

20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka

10 dkg másla

3/4 lžičky soli

1 žloutek

5 až 6 lžic vody

NA NÁPLŇ

2 lžíce másla

2 velké červené cibule

20 dkg pórku

2 lžíce cukru krystal nebo krupice

cca ¾ kg rajčat

1/2 lžíce moučkového cukru

sůl podle chuti 

1 vejce na potření

POSTUP

  1. Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice a stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.
  2. Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
  4. Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.
  5. Těsto vyválíme cca o 2 cm větší, než je forma a okraje zastrčíme do formy za rajčata.
  6. Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova.
  7. Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.

 


Mohlo by vás zajímat

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

KLAMÁNÍ SPOTŘEBITELE: V ŘADĚ RESTAURACÍ BĚŽNÁ PRAXE

23.02.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů... a nestačí se divit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.