OBRAŤTE A POCHUTNEJTE SI: SLANÝ RAJČATOVÝ KOLÁČ

OBRAŤTE A POCHUTNEJTE SI: SLANÝ RAJČATOVÝ KOLÁČ

05.10.2022 Jana Čiháková

Že musí být koláč vždy jen sladký? To přece nemusí být pravda. Tento slaný ze špaldové mouky je lehký a skvěle poslouží jako chutná obměna večeře! Stačí ho jen obrátit a pak už si ho můžete jen vychutnat!

BUDETE POTŘEBOVAT:

20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka

10 dkg másla

3/4 lžičky soli

1 žloutek

5 až 6 lžic vody

NA NÁPLŇ

2 lžíce másla

2 velké červené cibule

20 dkg pórku

2 lžíce cukru krystal nebo krupice

cca ¾ kg rajčat

1/2 lžíce moučkového cukru

sůl podle chuti 

1 vejce na potření

POSTUP

  1. Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice a stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.
  2. Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
  4. Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.
  5. Těsto vyválíme cca o 2 cm větší, než je forma a okraje zastrčíme do formy za rajčata.
  6. Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova.
  7. Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.

 


Mohlo by vás zajímat

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.