OBRAŤTE A POCHUTNEJTE SI: SLANÝ RAJČATOVÝ KOLÁČ

OBRAŤTE A POCHUTNEJTE SI: SLANÝ RAJČATOVÝ KOLÁČ

05.10.2022 Jana Čiháková

Že musí být koláč vždy jen sladký? To přece nemusí být pravda. Tento slaný ze špaldové mouky je lehký a skvěle poslouží jako chutná obměna večeře! Stačí ho jen obrátit a pak už si ho můžete jen vychutnat!

BUDETE POTŘEBOVAT:

20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka

10 dkg másla

3/4 lžičky soli

1 žloutek

5 až 6 lžic vody

NA NÁPLŇ

2 lžíce másla

2 velké červené cibule

20 dkg pórku

2 lžíce cukru krystal nebo krupice

cca ¾ kg rajčat

1/2 lžíce moučkového cukru

sůl podle chuti 

1 vejce na potření

POSTUP

  1. Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice a stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.
  2. Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
  4. Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.
  5. Těsto vyválíme cca o 2 cm větší, než je forma a okraje zastrčíme do formy za rajčata.
  6. Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova.
  7. Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MUŠLE LEVNĚJŠÍ NEŽ MASO: DALŠÍ DŮVOD DÁT JIM ŠANCI?

29.09.2022 | Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

MÁTE POCIT, ŽE FERNET UŽ ZNÁTE? CHYBA! TAJEMSTVÍ, KTERÉ ZŮSTALO POD POVRCHEM

25.11.2022 | Kdo by neznal Fernet Stock. Legendární český bitter, jen málokdo z nás si bez něj dokáže představit rodinné sešlosti, oslavy a party. Přes velkou oblibu a známost je však Fernet Stock od svého počátku až dodnes opředen řadou tajemství.

ALARMUJÍCÍ SPOTŘEBA SOLI: ČEŠI SOLÍ 3X VÍC, NEŽ BY MĚLI

23.11.2022 | Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.