OBĚDY VE ŠKOLE? NĚKDE SE PLÁCNETE PŘES KAPSU

OBĚDY VE ŠKOLE? NĚKDE SE PLÁCNETE PŘES KAPSU

14.12.2022 Jana Čiháková

Některé školní jídelny v Praze od příštího roku navýší ceny za obědy pro školáky. K úpravě ceny stravovací zařízení vedou rostoucí ceny potravin a energií. Jinde se ale zatím zdražovat nechystají, protože ceny za školní stravu zvýšily už letos. Vyplývá to z informací na webech školních jídelen a z vyjádření vedení stravovacích zařízení.

Nyní se ceny za obědy v jídelnách v Praze pohybují většinou mezi 30 a 40 korunami. Další růst cen pokrmů by měla umožnit novela vyhlášky o školním stravování, kterou připravuje ministerstvo školství (MŠMT).

Více než nyní zaplatí od ledna 2023 rodiče dětí, kteří se stravují ve školní jídelně v pražském Radotíně. Děti od šesti do deseti let budou podle ředitele jídelny Daniela Lukosze za oběd nově hradit 36 korun, tedy o šest korun víc než letos v září. O stejnou částku naroste také cena poledního pokrmu pro starší děti. Školáci od 11 do 14 let zaplatí nově 38 korun a o korunu více strávníci ve věku 15 až 19 let. Od února 2023 si podle informací na webu připlatí také školáci v jídelně při Základní (ZŠ) a mateřské škole (MŠ) Kořenského v Praze 5. Žáci od sedmi do 18 let si připlatí proti dnešku čtyři koruny, oběd pro nejstarší žáky tak bude stát 38 korun.

O 5 KORUN VÍCE ZA PORCI

S dalším zvyšováním ceny oběda zatím nepočítají ve školní jídelně při ZŠ a MŠ U Santošky v Praze 5, sdělila už dříve vedoucí jídelny Světlana Kroužková. Ceny obědů v jídelně totiž navýšili na začátku tohoto školního roku. Od 1. září se zdražily obědy i v jídelně při ZŠ v Průhonicích, a to na 35 až 40 korun podle věku dítěte. Další úpravy cen se podle hospodáře jídelny Jana Martinovského v tomto školním roce nechystají. Od začátku září platí více i strávníci v jídelně při ZŠ v Hloubětíně. Ceny za obědy pro žáky se tam pohybují od 31 do 38 korun, informovala vedoucí zařízení Jitka Synková.

Vedoucí portálu Jídelny.cz Pavel Ludvík už dříve poukázal na to, že šetřit pro jídelny není snadné, protože musí splňovat požadavky pro výživu podle předpisů. Za zdražováním stravy nejsou podle něj pouze zvedající se ceny potravin. Roli hraje také třeba velikost jídelny, situace v regionu a schopnost umět sestavit vhodný jídelníček.

Česká školní inspekce ve své poslední zprávě ke kvalitě školního stravování mimo jiné uvedla, že pro všechny jídelny je při nákupu potravin důležitá kvalita a většina zařízení sestavuje jídelníčky podle výživových norem a nutričních doporučení ministerstva zdravotnictví.

VYLEPŠENÁ VYHLÁŠKA

Návrh novely vyhlášky o školním stravování počítá od února 2023 s možností navýšení cen hlavních jídel ve školních jídelnách o 20 procent. Cena za přesnídávky a odpolední svačiny by se mohla zvýšit až o 30 procent. Návrh prošel připomínkovým řízením, nyní ho má projednat legislativní rada vlády. MŠMT chce novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit školním jídelnám nakupovat dál kvalitní suroviny. V ČR bylo podle statistik MŠMT loni 8728 zařízení školního stravování.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.