Mezi lidmi je ještě 2000 litrů nebezpečného alkoholu

Mezi lidmi je ještě 2000 litrů nebezpečného alkoholu

09.05.2013 ČTK

Na otravu metanolem zemřelo již 45 lidí, poškozených je přes 130. Od počátku letošního roku zaznamenala policie sedm případů otrav, většina z nich skončila smrtí.

Lidé umírali například na Kladensku, Opavsku, Olomoucku nebo v Praze, sdělil náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Policie vede kvůli metylalkoholu 55 trestních řízení a dalších 36 prověřování. Stíhá více než 70 lidí. "Samotné vyšetřování ještě není u konce. Předpoklad je, že v polovině tohoto roku budou podány první obžaloby," uvedl Kučera.
Dodal, že mezi lidmi je podle kvalifikovaných odhadů ještě 2 000 litrů nebezpečné směsi. Proto bude pokračovat ve své práci speciální tým Metyl, který prezidium kvůli otravám sestavilo.

alkohol

Předchozí odhady policie hovořily o 5 000 litrech dosud nezajištěného jedovatého alkoholu. Podle náměstka policejního ředitele ve Zlínském kraji Jindřicha Kučery se z toho podařilo od počátku roku zmapovat zhruba 3 000 litrů: část v řádu desítek litrů policie dohledala, zbytek prý lidé znehodnotili a vylili. "U zbývajících 2 000 litrů bohužel nemáme informace, zda se nacházejí na území Moravy, Slezska nebo Česka," dodal Kučera.


Není prý také zřejmé, zda kolují přesně 2 000 litrů, protože je někdo mohl naředit. Kučera uvedl, že množství životu nebezpečných nápojů se může vyšplhat až ke 4 000 litrů.

Metanolová aféra vypukla na začátku loňského září. Většinu obviněných policie stíhá z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Sedm lidí policisté stíhají pro obecné ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí. V hlavní, takzvané zlínské větvi, je nyní stíháno celkem 32 lidí, z toho 25 distributorů a koncových prodejců. Letošní otravy metanolem už bude policie vyšetřovat zvlášť mimo hlavní část kauzy.


Mohlo by vás zajímat

Lasagne s koňským masem

01.05.2014 | Podle ČT Billa v Českém Těšíně nabízela již prošlé výrobky ze zakázané šarže.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Inspekce zakázala tunu nevyhovujících potravin z Vietnamu

03.02.2014 | Zkvašené ovocné pomazánky s plísní a larvami hmyzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.