Medokomerc: Med  zdraží o 20 %, na jaře už nebude vůbec

Medokomerc: Med zdraží o 20 %, na jaře už nebude vůbec

10.09.2021 Jana Čiháková

Med v dohledné době velmi rychle zdraží, a to až o pětinu. Na vině je nedostatečné množství medu letos vyprodukovaného v Česku a velmi výrazné zdražení medu na světových trzích, kde poptávka převyšuje nabídku. Kvůli aktuální nelehké situaci lze očekávat, že své podnikání ukončí zhruba 10 % evropských zpracovatelů.

Prudké navýšení velkoobchodních cen ustojí jen silné firmy s dostatečnou finanční rezervou. Takový vývoj očekává v nadcházejících měsících společnost Medokomerc, největší výkupce a distributor medu v České republice. Zásoby medu Medokomercu vydrží podle vedení firmy do jara. Poté očekává, že v maloobchodech nebude med skoro žádný.

Poptávka převyšuje nabídku, na světových trzích chybí 20 % medu

Nedostatečná podprůměrná produkce letošního českého medu kvůli chladnému jaru a meziroční navýšení velkoobchodních cen na světových trzích o 30 %. To jsou hlavní důvody, proč med v českých obchodech během krátké doby zdraží zhruba o pětinu. „Aktuální situaci definuje malá produkce a velká poptávka. Pokud budeme aktuální stav na světových trzích posuzovat poptávkou, tak nám globálně chybí 20 % dodávek medu. Situace nemůže mít jiný výsledek než celosvětové snížení spotřeby,“ uvádí Milan Špaček, jednatel Medokomercu. Dle jeho slov se zdražení medu letos týkalo nejprve států na jižní polokouli a v létě pak ve velmi podobném rozsahu zasáhlo severní polokouli.

Další zdražování v lednu kvůli dražším obalům

Druhou fázi zdražování medu v českých obchodech je možné očekávat na začátku příštího roku, kdy se do cen budou promítat vyšší ceny obalů. V současné době dodavatelé obalů avizují zdražení od ledna v rozmezí 10 až 50 %.

10 % evropských zpracovatelů ukončí svoje podnikání

Skladové zásoby zpracovatelů medu v Evropské unii jsou momentálně na velmi nízkých úrovních. „Na základě aktuálního vývoje odhaduji, že nákup medu zpracovateli bude letos v Evropě ukončen o několik měsíců dříve, než je obvyklé. Postupem času totiž nebude už co nakupovat. Výhodu mají kapitálově silné společnosti, které mají dostatek zdrojů nakoupit med do zásoby. V dohledné době očekávám redukci evropských zpracovatelů medu o 10 %. Nejslabší firmy nakoupí nejméně medu a nejdříve nebudou mít co balit. Poté svou finanční situaci neustojí a zkrachují,“ uvádí Milan Špaček a dodává: „Pokud bych měl použít nějaké přirovnání, tak na světovém trhu s medem to vypadá jako s možnostmi nakupování za socialismu, kdy byly jen dvě. Nakoupit v běžném obchodě nebo v Tuzexu. V běžném obchodě nyní stojíte frontu na cenově dostupný med a nevíte, jestli nakoupíte, protože zboží je málo a rychle dochází. Druhou možností je jít do Tuzexu, kde je sice medu dost, ale je velmi drahý.“

Zdroj Botticelli, Medokomerc, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

PRODUCENTI PRAVÉHO CHAMPAGNE CHTĚJÍ SKLÍZET MÉNĚ: PROČ?

20.07.2024 | Francouzští producenti šampaňského žádají, aby se v letošním roce sklidilo méně hroznů. Přiměl je k tomu patnáctiprocentní pokles prodeje v prvním pololetí. Zákazníci kvůli nejisté ekonomické situaci šetří, uvedla agentura Reuters.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.