MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 Jana Čiháková

Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

Hnědé zbarvení skořápky není umělým produktem, ale čistě genetickou záležitostí a výsledkem pigmentace, kterou vejci dodává červený pigment z krve a žlutý ze žluči. Bílá vejce ve skořápkách pigment nemají, a proto si zachovávají barvu, jakou získaly už v zárodku.

Jak ale poznat, která slepice nám snese bílá vajíčka? Určujícím faktorem není barva peří slepice, jak si mnoho lidí myslí. O zbarvení vajec – možná poněkud překvapivě – rozhoduje barva ušního lalůčku. Slepice s červeným nám s nejvyšší pravděpodobností snese hnědá vejce, ta s bílým pak bílá. Nejčastěji jde o plemena jako lenghornky nebo třeba vlašky.

Na kvalitu či chuť vejce nemá jeho zbarvení žádný vliv. Co ale může kvalitu vejce ovlivňovat, je způsob chovu slepic. I proto na Košíku už několik let nenaleznete vejce z klecových chovů. Vybírat tak můžete vejce od nosnic v halách na podestýlce (kód 2), z volného chovu (kód 1) nebo bio vejce (kód 0). Díky praktickým velkým balením se můžete zásobit bílými vejci, kterými bez problémů obdarujete všechny koledníky. 

 


Mohlo by vás zajímat

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

LÉTO KONTROLÁM ZASLÍBENÉ: CO PATŘÍ K ČASTÝM PROHŘEŠKŮM?

20.07.2024 | Státní veterinární správa (SVS) pravidelně cílí své kontroly na prodej produktů živočišného původu na populárních farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR téměř 170 kontrol prodejců na trzích. U osmnácti procent kontrol odhalili prohřešky, to znamená při 30 kontrolách. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v létě.

JACÍ JSOU ČEŠI "PIZZAŘI"? NEOTŘELÉ KOMBINACE, SPECIFICKÉ CHUTĚ

24.07.2024 | Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože v žebříčku našich nejoblíbenějších jídel stále drží prim česká klasika – svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo, tak mezi nejprodávanější jídla v restauracích pizza bezesporu patří. A získává si další příznivce, zejména u mladší generace, protože je často volbou občerstvení pro neformální setkání s přáteli nebo při sledování filmu a sportovních událostí. Přestože klasické italské receptury jsou stále populární, podle společnosti Objednáme si český trh vyvinul své vlastní preference a chutě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.