19.03.2024 Jana Čiháková
Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?
Hnědé zbarvení skořápky není umělým produktem, ale čistě genetickou záležitostí a výsledkem pigmentace, kterou vejci dodává červený pigment z krve a žlutý ze žluči. Bílá vejce ve skořápkách pigment nemají, a proto si zachovávají barvu, jakou získaly už v zárodku.
Jak ale poznat, která slepice nám snese bílá vajíčka? Určujícím faktorem není barva peří slepice, jak si mnoho lidí myslí. O zbarvení vajec – možná poněkud překvapivě – rozhoduje barva ušního lalůčku. Slepice s červeným nám s nejvyšší pravděpodobností snese hnědá vejce, ta s bílým pak bílá. Nejčastěji jde o plemena jako lenghornky nebo třeba vlašky.
Na kvalitu či chuť vejce nemá jeho zbarvení žádný vliv. Co ale může kvalitu vejce ovlivňovat, je způsob chovu slepic. I proto na Košíku už několik let nenaleznete vejce z klecových chovů. Vybírat tak můžete vejce od nosnic v halách na podestýlce (kód 2), z volného chovu (kód 1) nebo bio vejce (kód 0). Díky praktickým velkým balením se můžete zásobit bílými vejci, kterými bez problémů obdarujete všechny koledníky.
22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.
20.07.2024 | Státní veterinární správa (SVS) pravidelně cílí své kontroly na prodej produktů živočišného původu na populárních farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR téměř 170 kontrol prodejců na trzích. U osmnácti procent kontrol odhalili prohřešky, to znamená při 30 kontrolách. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v létě.
24.07.2024 | Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože v žebříčku našich nejoblíbenějších jídel stále drží prim česká klasika – svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo, tak mezi nejprodávanější jídla v restauracích pizza bezesporu patří. A získává si další příznivce, zejména u mladší generace, protože je často volbou občerstvení pro neformální setkání s přáteli nebo při sledování filmu a sportovních událostí. Přestože klasické italské receptury jsou stále populární, podle společnosti Objednáme si český trh vyvinul své vlastní preference a chutě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.