Letní stravování bez rizika

Letní stravování bez rizika

11.07.2013 Ing. Věra Šalplachtová

K létu patří skvělé jídlo a s ním spojené gurmánské zážitky. Na co si v tuto dobu dát pozor, aby nám nezpůsobily nemilé překvapení?

Vyšší teploty a vyšší vzdušná vlhkost v letních měsících způsobují rychlejší kažení potravin a riziko alimentárních nákaz, které se projevují nevolnostmi, průjmy a zvracením. Prevence začíná již v prodejně promyšleným nákupem a pokračuje v kuchyni pečlivým uskladněním a zpracováním. Potraviny se snažíme vybírat vždy čerstvé a v nejvyšší kvalitě. Lepší je nakupovat častěji a malé množství potravin než podniknout jednou měsíčně velký nákup, ze kterého nám v domácnosti zůstane spousta prošlých zbytků.

Chlazené a mražené produkty dáváme do košíku jako poslední a domů je přepravujeme v chladicí tašce nebo boxu. Sami zákazníci by pak měli sledovat a kontrolovat, jak prodejce se zbožím zachází. Do regálů s ovocem a zeleninou v žádném případě nepatří nahnilé a plesnivé kusy, prošlé potraviny nesmějí být prodávány bez označení, dodrženy musejí být teploty v chladicích boxech. To bývá někdy problém na tržnicích, kde jsou často potravinářské produkty vystaveny přímému slunci a vysokým teplotám.

stravovani

Správné uskladnění

Všechny potraviny je třeba co nejdříve dobře uskladnit. Ovoce, zeleninu a houby přebereme a mechanicky poškozené nebo hnilobou či plísní napadené kusy vyhodíme. Nestačí přitom pouze odkrojit plesnivou část, kontaminovaný je celý plod.

Skladovací prostory musí zajistit chladno, sucho a temno. Přitom právě teplota se ve spížích a sklepech v létě v porovnání se zimním obdobím zvyšuje až o deset stupňů. Odděleně od hotových pokrmů a potravin určených k přímé konzumaci skladujeme syrové maso, ryby, vejce a nezpracovanou zeleninu a ovoce.

Pečlivá příprava

Při přípravě jídla důkladně omyjeme pracovní plochu a nádobí, které přišlo do kontaktu se syrovým masem. Zejména těhotné ženy, děti, senioři a nemocní by se měli vyvarovat konzumace syrového masa, syrových vajec, potravin s majonézou a nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Avšak i zdravý dospělý člověk by si měl rozmyslet, zda důvěřuje jejich původu a čerstvosti.

V létě pak více než kdy jindy dbáme při vaření i stolování na hygienu rukou a pracovního prostředí. Zbylé hotové jídlo ukládáme hned po schlazení opět do chladu.

Rizikové potraviny v létě

V létě jsou rizikové především potraviny ze syrových vajec, masa, ryb a mořských plodů, obecně pak všechny potraviny, které vyžadují důsledné dodržování chladírenského řetězce a při jeho porušení podléhají záhy zkáze. Patří mezi ně všechny lahůdkářské výrobky, cukrovinky, zmrzliny, mléčné výrobky, měkké salámy, sekaná, tlačenky a jitrnice. Tyto potraviny proto nakupujeme u prověřených prodejců a dbáme na jejich čerstvost a správné uskladnění.

 leto2

Stravování na dovolené

Doba dovolených je spojena i s ochutnáváním nových pochoutek. Je totiž příjemné poznávat neznámé země všemi smysly a zapojit i chuťové pohárky. Náš středoevropský organismus, zaskončený specifickou a zcela odlišnou stravou, než je zvyklý, nás však za odměnu často překvapí zažívacími problémy. Těm se přitom můžeme úspěšně vyhnout, pokud budeme úzkostlivě dodržovat několik jednoduchých pravidel.

V zahraničí používáme jen balenou pitnou vodu a to i na umývání potravin. Ta místní kohoutková má jiné poměry minerálů, na které naše tělo může reagovat negativně. Ovoce a zeleninu vždy důkladně opláchneme, pouhé otření kusem látky nebo ubrousku rozhodně nestačí. V exotických zemích jsou dále rizikové všechny pokrmy prodávané na ulici a je jistější se jim úplně vyhnout.

Ani občerstvení na tuzemské dovolené však není zcela bez rizika. Toho, jak stánkaři zachází s prodávanými lahůdkami a nápoji, si musíme všímat na všech kulturních akcích, v kempech a na koupalištích. Každoročně se tam obchodnící dopouštejí mnoha nešvarů, od nedostatečné hygieny rukou, špatného označování potravin až po nesprávné uskladnění zboží.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nápoj tisíce a jedné chuti

20.11.2014 | Čaje mají mnoho tváří, ale pokud dodržíte pár základních rad a pravidel, vždy vás čeká zážitek, který si můžete vychutnat ve chvílích všedního dne i momentech svátečních.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.