Kontroly drůbeže obsah nepovolených léků nezjistily

Kontroly drůbeže obsah nepovolených léků nezjistily

10.07.2013 ČTK

Státní veterinární správa (SVS) během týdne mimořádných kontrol zatím v drůbežím mase neodhalila zbytky antibiotik ani dalších nepovolených léků.

Podle mluvčího SVS Josefa Dubna budou kontroly pokračovat. Drůbež v obchodech kontroluje také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která by mohla mít první výsledky analýz na konci týdne. Podnětem ke kontrole byla aféra s údajným zneužíváním antibiotik v polských chovech drůbeže.


    Veterinární inspektoři podle údajů SVS dosud provedli 47 kontrol, při kterých odebrali 61 vzorků drůbeže. Z toho bylo 42 vzorků testováno na lék metronidazol, zbývajících 19 na zbytky antibiotik a sulfonamidů. Kontrolováno bylo maso dovezené z Polska, Německa, Maďarska a Brazílie. "Nenašli jsme zatím žádná rezidua antibiotik v těchto odebraných vzorcích," podotkl Duben. Kontroly podle něj budou pokračovat ještě v tomto týdnu. Zároveň s mimořádnou prověrkou se podle něj uskutečňují také běžné kontroly zaměřené na antibiotika.

drubez
   
    SZPI odebírala vzorky masa v obchodech. "Odebrané maso podrobíme analýze, zda tam antibiotika jsou přítomna, nebo ne. Pokud ano, uděláme další testy na kvantitu těch látek. První výsledky analýz budou známé zřejmě na konci tohoto týdne," řekl ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspektoři se zaměřili zejména na regiony sousedící s Polskem, kontrolují maloobchodní prodejny i přímý dovoz určený k prodeji.
    


Mohlo by vás zajímat

SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem

21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.