Jen vyjít na slunce nestačí, tělo potřebuje

Jen vyjít na slunce nestačí, tělo potřebuje "déčka" daleko víc

01.08.2019 Jana Čiháková

Vitamin D je důležitý zejména pro zdraví imunitního systému, svaly a hustotu minerálních látek v kostech. Jeho optimální množství v krvi má ale jen 11 % populce. Odborníci z Alliance of Dietary/Food Supplement Associations jej proto doporučují suplementovat.

Vitamin D ovlivňuje kvalitu kostí a možnost výskytu osteoporózy, nedostatek vitaminu D se projevuje i rachitidou, dětským onemocněním, které se vyznačuje těžkou poruchou tvorby kostí. Rachitida se často vyskytovala ve Finsku v 50. letech a byla spojována právě s nedostatkem slunečního záření a na něj navazujícím nedostatkem vitaminu D. Finská vláda přijala opatření ve formě programu na suplementaci vitaminu D u dětí, který se setkal s velkým úspěchem a jehož důsledkem bylo vymýcení rachitidy u dětí. Vláda si uvědomila, jak velký krok vpřed udělala, a rozhodla se postoupit ještě dál a nabídnout benefity vitaminu D i zbytku obyvatel. Od roku 2003 se tak ve Finsku o vitamin D obohacují mléko a margarín. Po vědeckých konzultacích se od roku 2010 obsah doplňovaného vitaminu D ještě zvýšil. Následné průzkumy ukázaly, že před rokem 2000 měla dostatek vitaminu D pouze jedna třetina obyvatel. V roce 2011 už to bylo 90 %.

V celé Evropské unii stojí léčba onemocnění spojených s osteoporózou 26,4 miliard eur ročně. Po celém světě bude osteoporózou trpět každá třetí žena a každý pátý muž. „U žen se jedná o onemocnění častější, než je výskyt rakoviny, infarktu, mozkové mrtvice či cukrovky,“ říká Ing. Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny. V severních oblastech máme možnost získat vitamin D ze slunce pouze po kratší dobu celého roku. Za adekvátní množství vitaminu D v krvi se pak považuje 20–30 ng na ml. „Takového množství však dosahuje pouze 56 % obyvatel v celé populaci,“ přibližuje Ing. Bohumil Hlavatý. „Vědci se shodují, že optimální obsah vitaminu D v krvi je více než 30 ng/ml, jelikož má vliv i na kvalitu svalstva, imunitní systém či krevní tlak. Takového množství dosahuje pouze 11,9 % populace,“ doplňuje.

Díky užívání opalovacího krému se vstřebatelnost vitaminu D snižuje, pro jeho dostatek je tak doporučováno vitamin D suplementovat.

Kde hledat déčko?

Vyjma doplňků stravy s vitaminem D se zaměřte i na jeho přírodní zdroje. Významným zdrojem vitaminu D jsou houby - nejvíce jej pak najdeme v hnědých houbách portobello a žampionech. "Déčko" ale doplníte i konzumací rybího masa a oleje. Ideální je zaměřit se na mečouna, halibuta, lososa a tuňáka. Každý den si také dejte kvalitní bílý jogurt. Dodá až 80 I.U. v jedné porci. Denně vypijte také sklenici pomerančového džusu, i tam se nachází D vitamin. Velmi přínosné jsou pak vnitřnosti, například hovězí játra, které dodají mimo vitamin D i železo, zinek, vitamin A, foláty a kvalitní bílkoviny. Zaměřit byste se měli i na zařazení vaječných žloutků do vašeho jídelníčku. Vejce jsou plná kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů. 


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.