JE LIBO SLÁVKY? TIPY, KDE JE KOUPIT I JAK JE PŘIPRAVIT

JE LIBO SLÁVKY? TIPY, KDE JE KOUPIT I JAK JE PŘIPRAVIT

03.06.2022 Jana Čiháková

Udržitelný chov slávek je v Holandsku specialitou menších rodinných podniků, které si toto tradiční řemeslo předávají z generace na generaci. Stejně tak je tomu u slávek z oblasti Yerseke v okresu Zeeland, které pochází z volného přírodního chovu a mohou se pyšnit certifikací Rady udržitelného rybolovu.

Chovají se v prostředí bez chemikálií, aditiv, umělých hnojiv, jehož čistotu hlídá nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a spotřebních výrobků. Kvalita slávek je hlídána celou dobu – od výlovu až po cestu na stůl.

Proč slávky jíst? Mají celou řadu pozitivních účinků pro naše tělo. Jde prakticky o superpotravinu, která zabraňuje stárnutí kůže a udržuje ji hebkou a pevnou. Obsahují množství hořčíku, železa, vápníku, fosforu, vitamínu B12 nebo selenu, který prospívá štítné žláze, játrům a celkové imunitě. Slávky pozitivně působí i na naše klouby, díky omega-3 mastným kyselinám snižují riziko infarktu a jsou vhodné i při redukčních a dalších dietách, protože jejich konzumace nezvyšuje cholesterol a obsahují méně kalorií než červené maso. V obsahu pro tělo důležitých látek porážejí i krůtí maso.

JAK NA NĚ?

Mezi klasické způsoby patří jejich vaření a použití v různých omáčkách, ideálně formou přílohy k těstovinám. Klasikou jsou slávky vařené bez skořápek ve vývaru s bílým vínem a kořenovou zeleninou. Hodí se však i na pečení, do polévek nebo je můžete podávat s pečivem a různými dipy. Pokud si netroufáte na jejich přípravu, můžete si zakoupit už vařené, a přitom stále čerstvé slávky v bio kvalitě s omáčkami z tymiánu a medvědího česneku, ze zázvoru a citrónové trávy nebo česneku a rozmarýnu. Vše stačí tři minuty prohřát v hrnci a máte hotovo. Prodává je Košík.cz. 


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.